Tudorel Toader își apără mandatul de membru al Comisiei de la Veneția: „Adevărul mai interesează pe cineva?”

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro
Tudorel Toader FOTO: Gov.ro

Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al forului consultativ al Consiliului Europei. Fostul ministru al Justiției în perioada guvernării PSD-ALDE, actual rector reales al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, este membru al Comisiei de la Veneția din 2014, iar în 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție.

Mai exact, potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisia de la Veneția, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Mandatul lui Tudorel Toader expiră pe 23 mai 2022.

„Adevărul mai interesează pe cineva? Ministerul Justiției nu are competențe în procedura desemnării reprezentantului României în Comisia de la Veneția!”, a scris Tudorel Toader, joi, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat pe 5 mai că a înaintat Guvernului propunerea de a solicita Comisiei de la Veneția retraerea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruța de la conducerea Departamentului Național Anticorupție a fost făcută cu încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

„Este un caz fără precedent și o premieră, motivația fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Tudorel Toader a spus atunci că „pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care și-a împlinit misiunea”. „Eu, ca ministru, am făcut raportul de evaluare și am propus revocarea. După aceea, a fost sesizată Curtea Constituțională.

Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curții. O face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie și președintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR-ea se execută. Eu cam asta pot să spun”, a declarat Tudorel Toader, pentru Bună Ziua Iași.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.