Tudorel Toader dă vina pe tehnocrați pentru recursul compensatoriu, dar laudă scăderea numărului de recidive

FOTO: Gov.ro tudorel toader
FOTO: Gov.ro

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a făcut o declarație de presă pe tema recursului compensatoriu. După ce a dezinformat, scoțând complet PSD și ALDE din lista de responsabili ai măsurii, Toader a continuat cu o altă inducere în eroare: rata recidivei a scăzut enorm.

”Orice faptă penală e gravă și trebuie reprimată. Orice reglementare juridică trebuie să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie să fie rezolvată în acord cu standardele europene. Adevărul trebuie să fie scos la suprafață pentru a cunoaște starea de fapt”, și-a început declarația de presă Tudorel Toader.

„Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de către Guvernul tehnocrat, a fost avizată favorabil de CSM în componenţa anterioară, care însă a propus schimbarea naturii juridice a reglementării. Legea a fost susţinută şi votată inclusiv de parlamentarii PNL şi USR. Legea a fost promulgată de preşedinte fără să o critice la Curtea Constituţională. Legea a fost criticată în controlul apriori, însă obiecţiile de neconstituţionalitate au fost respinse”, a susţinut Toader, într-o declaraţie de presă.

Chiar și așa, Tudorel Toader susține că rata recidivei în România a scăzut dramatic.

”Statistica primită de la Administrația penitenciarelor ne arată o scădere a populației penitenciarelor și a numărului celor condamnați care au beneficiat de liberare condiționată, o scădere a numărului celor care se întorc în penitenciare după liberarea condiționată, o scădere a numărului de recidive”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției susține că se va ocupa de situația recursului compensatoriu, promițând o evaluare și o discuție cu premierul Viorica Dăcnilă, luni dimineață, pentru a decide „măsurile legislative și non-legislative” care urmează să fie luate.