Trenul Regal, în călătorie simbolică la sărbătoarea naţională de 10 Mai

FOTO: Strainu/Wikimedia Commons
FOTO: Strainu/Wikimedia Commons

Trenul Regal a plecat din Gara Regală Băneasa, marți, 10 Mai 2022, la ora 11.00. La ora 10.40, în prezența Majestății Sale Custodele Coroanei, a ASR Principelui Radu și a ASR Principesa Sofia, a avut loc un ceremonial militar pe peronul gării. Aici atmosfera festivă a fost animată de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, precum și de militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

Prima oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Ploiești Sud, a doua oprire a fost în Gara Buzău, iar a treia oprire a a avut loc în Gara Brăila.  Ultima oprire a Trenului Regal s-a desfășurat în Gara Galați, accesul publicului și al presei fiind liber. După încheierea ceremonialului sosirii la Galați, Trenul Regal a putut fi vizitat de către public, timp de două ore.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, au dorit să sărbătorească în acest an 10 Mai, deopotrivă Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale, alături de locuitorii celor patru județe vizitate.

Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Trenul a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român, la uzinile Ernesto Breda – Construzioni Meccaniche Milano, din 1926 până în 1928.

Trenul Regal a fost inițial folosit la realizarea vizitelor de Stat din țările europene și la vizitarea comunităților urbane și rurale. După anul 2012, el a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.

Cu actualul Tren Regal au călătorit patru generații ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I și Regina Ana.

În zilele noastre, Trenul Regal a reînceput drumurile sale, ducând membrii Familiei Regale în orașele din țară, în anul 2012. De atunci încoace au fost efectuate 11 călătorii, în 50 de orașe din țară.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.