Trei români s-au reinfectat cu coronavirus. Ce explicații au Nelu Tătaru și Alexandru Rafila pentru această situație

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Trei sibieni care s-au vindecat de coronavirus au ajuns din nou la spital pozitivi. Aceștia au fost reconfirmați luni cu COVID-19. Medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, susține că cel mai probabil sunt două tulpini diferite ale virusului.

Aceeași concluzie a expus-o și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Grupul științific de la nivelul Ministerului Sănătății, echipele de specialiști din comisiile de speciallitate evaluează aceste cazuri și una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Gândiți-vă, și atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite. (…)

Sunt mutații și mutații la nivel genomic, la nivelul acestui virus și atunci trebuie să acționăm ca atare. Specialiștii bănuiau și bănuim în continuare, până edificăm aceste tulpini și le vedem și componența genomică”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.

Pe de altă parte, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus că în privința existenței a două tulpini în cazurile de la Sibiu este „rezervat”. „Dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite”, a spune medicul.

„Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului.

Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale.

Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări.

Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți – chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens -, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă”, a spus Alexandru Rafila.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.