Trei muncitori de la o fermă din Iași, internați cu suspiciune de antrax

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că începând de vineri s-au prezentat în triajul unităţii medicale trei persoane care prezentau semne şi simptome caracteristice antraxului cutanat.

Potrivit sursei citate, pacienţii au fost evaluaţi, internaţi şi a fost iniţiat tratamentul specific, iar unul dintre aceştia a necesitat şi intervenţie chirurgicală.

„Toţi trei au declarat în cadrul anamnezei că lucrează la o fermă de bovine din judeţul Iaşi. În momentul de faţă, pacienţii urmează tratament, sunt stabili din punct de vedere hemodinamic şi  respirator şi sunt strict monitorizaţi multidisciplinar”, a explicat luni dr. Florin Roşu.

Acesta a arătat că antraxul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o bacterie rezistentă, Bacillus anthracis, care poate supravieţui în condiţii extreme pentru o perioadă lungă de timp.

„Antraxul apare în mod obişnuit la animale şi este o boală foarte gravă pentru oameni. Boala se răspândeşte prin intermediul sporilor ce se găsesc la nivelul solului.

Aceştia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism. Bacillus anthracis produce spori rezistenţi ce pot provoca o infecţie potenţial letală la oameni şi animale.

Există patru forme diferite de antrax: cutanat; respirator; gastrointestinal; orofaringian. Cea mai comună formă de antrax este reprezentată de antraxul cutanat.

Bacteria se răspândeşte din cauza contactului direct a sporului cu tegumentul unei persoane sau cu o leziune cutanată. Sporii de antrax devin activi în momentul în care pătrund în organism. Odată active, bacteriile se multiplică şi creează toxine care provoacă boala”, a precizat medicul.