Transnistria anunță că vrea să facă parte din Rusia

Casa „Guvernului” și Sovietului Suprem din Transnistria FOTO: Wikimedia Commons
Casa „Guvernului” și Sovietului Suprem din Transnistria FOTO: Wikimedia Commons

Oficialii din Transnistria anunță că vrea să devină o țară independentă și să adere la Rusia. Potrivit ministrului de externe al republicii nerecunoscute, Vitaly Ignatiev, se urmează cursul deciziei aprobate printr-un referenedum organizat în 2006.

„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”, a declarat Vitaly Ignatiev.

Aceasta direcție a fost susținută de 98% dintre participanții la plebiscit. Ulterior, Consiliul Suprem al Transnistriei a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat independent și suveran.

Republica nerecunoscută Transnistria a fost înființată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul Republicii Moldova, pe malul stâng al Nistrului, locuit de populație predominant rusofonă, scrie agenția rusă de presă TASS.

În ultimele zile, tensiunile au crescut în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, în contextul în care joi s-a împlinit 30 de ani de la semnarea acordului de pace care a contribuit la crearea actualului status quo, în care Transnistria este propriul stat nerecunoscut de facto, cu o garnizoană rusă staționată acolo, notează The Guardian.

La începutul acestei săptămâni a existat o dispută între Chișinău și Moscova, după ce moldovenii au oprit oficiali militari ruși la graniță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.