Tradiţii inedite de Anul Nou din întreaga lume

Anul Nou este un eveniment sărbătorit pe întreg mapamondul, în aproape fiecare țară din lume. Este un moment al bucuriei, al speranţelor pentru un viitor mai bun şi al noilor începuturi. Deşi ne unesc aceleaşi gânduri de prosperitate, linişte şi dragoste, locuitorii fiecărei ţări au propriile lor tradiţii prin care marchează acest moment special. Unele dintre aceste obiceiuri îşi au rădăcinile în miturile şi credinţele naţionale, unele presupun adevărate ritualuri şi se transformă în festivităţi, în timp ce altele sunt legate de universul gastronomic. Iată care sunt câteva dintre cele mai frumoase şi inedite tradiţii de celebrare a  Anului Nou.

Noua Zeelandă – zgomotul alungă spiritele rele

Având Ora Universală Coordonată (UTC) ca punct de referință, în afara unor mici insule din pacificul de Sud, neozeelandezii sunt primii care sărbătoresc Anul Nou. În Wellington, precum și în alte orașe din întreaga țară, oamenii respectă tradiţia de a scoate, la miezul nopţii, cele mai bune oale și tigăi pentru a crea un zgomot cât mai puternic, despre care se crede că alungă spiritele rele. 

Rusia – o cină imperială

În Rusia, Revelionul este sărbătorit alături de familie şi prietenii apropiați în jurul unei mese încărcate de mâncăruri festive, vin spumant şi vodka. La Sankt Petersburg se păstrează o veche tradiţie culinară, care datează din vremea Ecaterinei a II-a cea Mare, pregătirea  “împărătesei prăjite”. Aceasta reţetă presupune umplerea unei ciocârlii cu măsline şi peşti mici, înainte de a o băga într-o potârniche, care, la rândul ei, este introdusă într-un fazan, care, într-un în final este pusă într-un purcel de lapte. Desigur, acest fel de mâncare imperial este destul de greu de preparat și foarte scump, însă în Rusia Anul Nou este momentul pentru extravaganţe de tot felul. 

Franţa – şampanie, melci şi săruturi sub vâsc

Cum poate fi Revelionul în Franţa, dacă nu marcat de un adevărat festin rafinat. De Anul Nou,  francezii optează pentru o cină gourmet. Specialităţi precum foie gras și somonul afumat se numără, în general, printre preparatele preferate în Hexagon. Desigur, fiecare regiune se laudă cu propriile sale obiceiuri. De exemplu, în Burgundia de pe masa de Revelion nu lipsesc melcii, iar în Aquitania, caviarul. Evident, nu poate lipsi nici şampania şi un sărut sub vâsc fix la miezul nopţii.

Slovenia – metalele atrag ghinionul

În Slovenia, de Anul Nou nu este atât de important ce ai pe tine sau pe masă, cât ce aţi trebui să-ţi lipsească. Potrivit tradiţiilor din această ţară, este foarte important ca în noaptea de Anul Nou să nu ai nimic metalic pe tine: nici bijuterii, nici monede, nici măcar o curea cu cataramă metalică sau un ceas. Superstiţiile spun că metalul atrage ghinionul, deci dacă nu vrei să ţi se întâmple nimic rău în anul care urmează, trebuie să renunţi la orice fel de accesoriu metalic. 

Grecia – cu bijuteriile familiei pe masă

La fel ca în alte ţări din regiune, tradiţiile de Anul nou din Grecia sunt legate de prosperitate. Astfel, în noaptea de Revelion, gazda unei petreceri sau a unei cine festive, îşi pune toate bijuteriile într-o farfurie care este plasată în centrul mesei, pentru ca anul care urmează să fie bogat. Odată ce masa s-a terminat, tradiția spune ca vasele și tacâmurile să nu fie spălate decât pe 2 ianuarie, ca să nu se supere Sfântul Vasile. 

Peru – mănuşi de box şi plimbări cu valiza în jurul casei

În Peru este foarte important să intri în Noul An fără să mai fii certat cu nimeni, aşa că dacă ai ceva de împărţit cu un coleg sau un vecin, disputele trebuie să aibă loc înainte de 1 ianuarie. Tradițiile  le permit peruanilor să-și pună mănuși de box și să se bată între ei. Odată ce conflictul este dezamorsat, toată lumea este iar prietenoasă. Tot în Peru, de revelion toată lumea poartă o haină de culoarea care simbolizează ce îşi doresc în anul care vine. Se crede că roșul aduce dragoste, în timp ce galbenul atrage banii în casă. Cei care doresc să călătorească, la miezul nopţii ies din casă cu o valiză pe care o poartă în jurul casei sau al blocului. 

Chiar dacă tradiţiile variază în funcţie de ţară, aceleaşi dorinţe unesc toţi oamenii de pe planetă: dragoste, prosperitate şi pace în Noul An, ceea ce dovedeşte încă o dată că lucrurile care ne unesc sunt mereu mai importante decât cele care ne despart! 

Sursa foto: Pexels.com