Toți parlamentarii USR au demisionat

Parlamentarii USR, în unanimitate, și-au prezentat demisiile pentru a nu beneficia de pensii speciale. Mai exact, potrivit legii, pentru a beneficia de pensie specială, un parlamentar trebuie să aibă un mandat complet. Dan Barna a declarat că demisiile vor intra în vigoare în ultima zi de mandat a actualei legislaturi.

„Am decis să ne asumăm că nu vom beneficia de pensii speciale, dar e o condiție pentru participarea la noua guvernare. Este un mesaj foarte clar. (…) E o decizie luată în unanimitate”, a declarat Barna.

Președintele USR a cerut să fie organizată miercuri o ședință comună pentru a se abroga articolele din statutul parlamentarilor care se referă la acordarea pensiilor speciale.

„Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmăreşte eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată.
Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat”, a transmis Dan Barna, ieri, când a anunțat decizia parlamentarilor USR de a demisiona.
Pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor a adoptat cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi viza pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Legea a picat însă la Curtea Constituțională, pe motiv că afectează independența justiției.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.