Toți cei care se întorc dintr-o anumită zonă a Germaniei trebuie să intre în izolare

germania steag
Foto: DavidRockDesign / pixabay.com

Toate persoanele care vin în România din orașele din districtul Kreis Gutersloh din Germania sunt obligate să stea 14 zile în carantină sau în izolare la domiciliu, se arată într-un ordin semnat luni, 22 iunie, de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Anterior, Germania a fost introdusă pe lista statelor din „zona verde”, de unde oamenii pot intra în România fără să fie obligați să stea 14 zile în izolare sau în carantină.

Însă, după explozia de cazuri de COVID-19 în rândul muncitorilor români de la un abator din localitatea Rheda Wiedenbruck din acest district din nord-vestul Germaniei, autoritățile române au decis să ia noi măsuri.

Dacă se izolează la domiciliu, cei care se întorc din districtul Kreis Gutersloh trebuie să se izoleze împreună cu „colocatarii, inclusiv familia / aparținătorii”.

„Persoanele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru carantina / izolarea la locuință / altă locație sau care solicită acest lucru pentru a nu își expune familia pot opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale”, se mai arată în ordinul semnat de secretarul de stat.

Localizarea districtului Kreis Gutersloh pe harta Germaniei. Sursa: Google Maps

Duminică, 21 iunie, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că cel puțin 650 de români angajați în abatorul Tonnies din Rheda Wiedenbruck sunt infectați cu coronavirus.

De asemenea, MAE a mai anunțat că 17 dintre românii plasați în carantină de autoritățile germane au fugit. Nu se știe dacă și aceștia erau confirmați pozitiv la coronavirus.

În total, aproximativ 1.300 de angajați ai abatorului sunt infectați cu coronavirus, iar 7.000 de persoane au fost plasate în carantină.

Activitatea abatorului a fost suspendată, iar autoritățile germane au impus carantina în orașele Rheda Wiedenbruck și Gutersloh. Potrivit autorităților române, este posibil ca această carantină să fie extinsă și la localitățile limitrofe.

Districtul Kreis Gutersloh din Germania are o populație de 250.000 de locuitori.

Foto: DavidRockDesign / pixabay.com