Tot ce trebuie să știi despre referendumul pentru autonomie din Lombardia și Veneto

Milano, cel mai important oraș din Lombardia, este unul dintre motoarele economiei italiene. Foto: pjhooker / Flickr
Milano, cel mai important oraș din Lombardia, este unul dintre motoarele economiei italiene. Foto: pjhooker / Flickr

Lombardia și Veneto, cele mai bogate regiuni din Italia, vor vota în 22 octombrie cu scopul de a obține mai multă autonomie față de guvernul de la Roma.

Voturile nu sunt, însă, asemănătoare referendumului din Catalonia, care a fost declarat ilegal de către Curtea Constituțională a Spaniei.

Lombardia și Veneto, regiuni vecine, sunt conduse de către Liga Nordului și nu cer independență față de Italia, ci o autonomie mai mare în câteva sectoare-cheie.

Aproximativ 11 milioane de alegători, din cei 60 de milioane de italieni, vor alege dacă vor ca guvernele lor regionale să obțină mai multă putere față de guvernul de la Roma. Nu este posibil votul prin corespondență sau cel din străinătate, scrie Euronews.

Alegătorii din Veneto vor fi întrebați simplu: ”Vreți ca Veneto să își extindă forma și anumite condiții ale autonomiei?”, în timp ce localnicii din Lombardia vor avea de răspuns la întrebarea: ”Vreți ca Regiunea Lombardia, în cadrul unității naționale, să înceapă inițiativele instituționale necesare pentru a cere Statului anumite forme și condiții de autonomie, împreună cu anumite resurse, în scopul precizat în Articolul 116, Paragraful 3 din Constituție?”.

Lombardia este principalul centru economic al Italiei, contribuind cu o cincime la întregul PIB al țării. Veneto produce, la rândul ei, 10 procente din Produsul Intern Brut. Cele două regiuni sunt nemulțumite că banii pe care îi oferă statului sub formă de taxe sunt folosiți pentru dezvoltarea altor regiuni ale țării, în special în sudul țării, unde nivelul de trai este mai scăzut.

Votul din 22 octombrie este legal. Constituția Italiei oferă regiunilor opțiunea de a cere guvernului o autonomie mai mare în 20 de domenii, printre care comerțul exterior, drepturile muncitorilor, sănătate, politici energetice și transport. Ar fi pentru prima oară când regiunile apelează la această opțiune, mai ales pentru că regiunile pot negocia cu Roma aceste aspecte fără să aibă un mandat popular în acest sens.

Liga Nordului, o grupare de dreapta, insistă asupra nevoii unei mai mari autonomii în ceea ce privește imigrația, taxarea și siguranța, toate aceste domenii fiind de competența statului. Legea interzice o negociere a acestor probleme fără un referendum constituțional.

Guvernatorii din Lombardia și Veneto speră să obțină ”un mandat popular puternic” cu ajutorul căruia să negocieze cu Roma.

Referendumul combinat va costa peste 60 de milioane de euro. Lombardia va folosi, în premieră, un sistem de vot digitalizat, investind 23 de milioane de euro în tablete, care vor fi apoi distribuite în școli. În Veneto se va vota pe buletine de hârtie.

Sondajele dau ca sigură o victorie a celor care susțin o mai mare autonomie. Vor urma discuții cu Capitala, iar apoi Parlamentul trebuie să aprobe înțelegerea dintre părți.