Topul celor mai sigure orașe din lume. România are rezervat un loc

Mercer, una dintre cele mai mari firme de consultanță din lume, a făcut un top al celor mai sigure și nesigure orașe din lume.

Cocluziile studiului, citate de Digi24, arată că pe primele locuri în topul celor mai sigure orașe sunt Luxemburg, Berna, Helsinki și Zurich.

Orașele mai nesigure se află spre estul și sudul Europei. Bucureștiul este pe locul 79, fiind unul dintre cele mai nesigure orașe europene, din cauza corupției și infracțiunilor mărunte.

Însă Bucureștiul este mai sigur decât orașe precum Roma, Madrid sau Budapesta, Belgrad, Sofia și Kiev. Din Europa, Moscova este cel mai nesigur oraș din Europa.

Chiar dacă au fost probleme de securitate în ultimii ani și s-au produs atentate teroriste, în Europa de Vest este cea mai înaltă calitate a vieții din lume.

Pe primele locuri, în topul calității vieții, sunt Viena, Zurich, Munchen. Au mai intrat în top 5 și Auckland, din Noua Zeelandă și Vancouver, din Canada.

Bucureștiul este, în topul calității vieții, pe locul 109 din 230. La coada clasamentului se află orașe precum Sanaa, capitala Yemenului, Damasc și Bagdad.

În 2015, numbeo.com, o platformă cu statistici, a alcătuit un top al orașelor din lume în funcție de calitatea vieții. Autorii topului au luat în calcul mai multe criterii: puterea de cumpărare a locuitorilor, siguranța, prețurile bunurilor și ale locuințelor în funcție de venituri, timpul petrecut în trafic, nivelul poluării și sistemul de sănătate.

Clujul este cel mai bine plasat oraș din România în acest clasament, aflându-se pe poziția 54, peste orașe precum Los Angeles (SUA) – locul 58, Paris (Franța) – locul 66, Atena (Grecia) – locul 69, Budapesta (Ungaria) – locul 76, Sofia (Bulgaria) – locul 77, Roma (Italia) – locul 85 sau New York (SUA) – locul 83. Bucureștiul a ocupat locul 82.