Top intrebari pe care sa le pui unui dezvoltator cand vrei sa cumperi o locuinta noua

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/bedroom-door-entrance-guest-room-271639/

Ai decis că vrei sa te muti! Perfect, dar ia aminte, acest pas deosebit de important trebuie tratat cu seriozitate. Daca te muti in chirie, decizia nu va fi chiar la fel de importanta, deoarece poti pleca dupa cateva luni in cazul in care nu-ti convine ceva. 

Pe de alta parte, daca ai de gand sa cumperi un apartament, trebuie sa-ti faci foarte bine temele. De preferat ar fi sa-l achizitionezi direct de la dezvoltator, asta ca sa-l poti intreba tot ceea ce te intereseaza. Nu prea te pricepi? Nu-i problema, de asta ti-am pregatit o lista cu intrebari de baza. Stai linistit, vei gasi o garsoniera noua de vanzare in Bucuresti sau chiar un apartament, destul de repede! 

Ce trebuie sa stiu despre zona unde voi locui? 

Urmeaza sa locuiesti acolo, poate chiar si sa intemeiezi o familie, deci ar fi bine sa-ti dai seama din timp daca-ti place. Pana dai tu o fuga pana acolo, ai putea sa-l intrebi pe dezvoltator daca zona este in primul rand considerata sigura. De pilda, parca n-ai vrea sa te muti in mijlocul unui camp, nu? 

Poti afla de la dezvoltator inclusiv cat de mult se construieste in zona respectiva, ca sa-ti dai seama cati vecini vei avea. Te vei bucura de spatii verzi? Ai unde sa te plimbi fara sa te alerge cainii? Apropo de siguranta, cum se va face accesul in complex? Un dezvoltator serios va fi capabil si bucuros sa-ti raspunda la aceste intrebari. 

Apropo, zona influenteaza si preturile, deci ia aminte. 

Pot negocia pretul apartamentului?

Ca tot vorbeam de pret, ai putea chiar sa te interesezi daca negocierea lui pentru apartament/garsoniera este o optiune. Majoritatea dezvoltatorilor pun la dispozitie si aceasta posibilitate. De preferat este sa discuti acest aspect cand te duci la o vizionare, ca sa vezi exact pe ce vei da banii! 

La capitolul pret intra si intrebarile despre metoda de plata. Cat la suta din pretul total este reprezentat de avans? Plata totala poate fi esalonata pe parcursul procesului de constructie? 

Apropo de pret, intreaba si daca in acesta este inclus locul de parcare. Ar fi pacat sa te muti si sa constati ca de fapt nu beneficiezi si de aceasta facilitate. 

Cand se finalizeaza proiectul?

Daca tot ai dat banii, adica cel putin avansul, vei vrea la un moment dat sa te si muti, nu? In cazul in care proiectul nu a fost inca finalizat, intreaba dezvoltatorul cand preconizeaza ca va termina lucrarile. 

De preferat ar fi ca termenul sa se regaseasca inclusiv in contract si sa existe si cateva clauze de intarziere. 

Daca apartamentul sau garsoniera au fost deja finalizate, afla cand a fost construit imobilul. 

Care sunt facilitatile de care poti beneficia in cadrul complexului? 

Cand achizitionezi un apartament/garsoniera trebuie sa-ti pui problema nu doar in legatura cu spatiul interior, ci si cu cel exterior. Cu alte cuvinte, care sunt facilitatile de care poti beneficia?

In afara de informatiile legate de spatiile verzi, un dezvoltator trebuie sa-ti ofere detalii si despre certificatul energetic. In caz contrar, risti ca factura la curent sa transforme noua achizitie intr-una foarte nepotrivita. 

Nu in ultimul rand, afla care sunt mijloacele de transport in comun la care vei avea acces si cat de mult iti va lua sa ajungi de acasa in centrul orasului.