Top 5 știri la fel de importante ca anunțul codului roșu

Din nou, ca de fiecare dată în ultimii ani, „autoritățile au fost luate prin suprindere și n-au făcut față” faptului că în România ninge iarna, în ianuarie. Însă, pe lângă această informație, care ar trebui să-i oprească de la drum pe cei care trebuie să călătorească prin România zilele acestea și să-i pună în gardă pe cei din localitățile care rămân izolate, de obicei, după viscol, mai sunt câteva știri extrem de importante care ne pot afecta pe termen lung.

Iohannis: Legea amnistiei, o catastrofă pentru democrația României. Președintele Klaus Iohannis a declarat la ședința de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii că se va opune cu toată puterea funcției prezidențiale unei legi a amnistiei, care „ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar albi dosarele unor politicieni”.

„Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred.(…)

Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru”, a declarat Klaus Iohannis.

Cum se promovează site-urile dubioase pe rețelele de socializare. Jurnalistul Lucian Mîndruță publică pe blogul său o investigație legată de profilurile false de Facebook care promovează site-uri dubioase. Zeci de comentarii asemănătoare la același articol, de pe conturi riguros construite, pagini cu peste 100.000 de like-uri, cu fotografii furate de pe internet. Scopul este denigrarea capitalului străin și inocularea unor opinii favorabile despre Rusia.

Traian Băescu atacă DNA. Fostul președinte susține că „dacă ne luăm după practicile instaurate de Laura Codruţa Kovesi în DNA, începând cu anul 2015, o simplă delaţiune a unui inculpat – cum este Sebastian Ghiţă – ar fi suficientă pentru că parchetul să procedeze la reţinere”.

Fostul şef de stat afirmă, într-o postare pe Facebook, că „printre altele, lipsa de măsură, justiţia spectacol, nerespectarea drepturilor fundamentale, justiţia selectivă, accentuate în anii 2015 şi 2016 au avut o contribuţie importantă la pierderea dramatică a alegerilor” de către cei care i-au susţinut pe Kovesi şi Coldea.

„Încă nu îndrăznesc să evaluez efectele legislative care urmează, faţă de modul în care voi aţi făcut o justiţie orientată spre arestări şi distrugere de firme, şi nu pe recuperarea banilor furaţi. Măcar am conştiinţa împăcată că asupra efectelor derapajelor DNA am avertizat încă din 2015”, mai scrie Băsescu.

UE cere continuarea luptei anti-corupție. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a postat pe contul sau de Twitter un mesaj de felicitare pentru premierul Sorin Grindeanu, în care vorbeşte de menţinerea independenţei sistemului de justiţie care să susţină lupta împotriva corupţiei.

„Acesta este un moment de mare importanță pentru România şi Uniunea Europeană. Aşteptăm continuarea trendului pozitiv din România în privinţa unei guvernări stabile, a unei creşteri economice robuste, a creşterii productivităţii, a ridicării nivelului de trăi şi a unui sistem judiciar independent care să susţină lupta împotriva corupţiei”, scrie Junker în mesajul către noul premier român.

Trump face „curățenie” și un zid. Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general prin care cere ca ambasadorii numiți politic de Barack Obama să plece din posturi până la data învestirii noului șef al Administrației americane, potrivit mai multor diplomați familiarizați cu planul respectiv, care întrerupe o tradiție de decenii, refuzând să le mai acorde acestor trimiși externi și cea mai mică „perioadă de grație”, potrivit cotidianului New York Times.

Administrațiile americane anterioare, atât democrate, cât și republicane, au acordat în mod tradițional prelungiri pentru a le permite câtorva ambasadori, mai ales celor având copii de vârstă școlară, să mai rămână la post pentru câteva săptămâni sau luni.

De asemenea, președintele american ales Donald Trump le-a semnalat liderilor republicani ai Congresului că ar prefera să finanțeze construcția unui zid la frontiera cu Mexicul din bani americani, începând din aprilie, au declarat oficiali din Camera Reprezentanților, potrivit CNN.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.