Top 5 idei de afaceri profitabile în agricultura din România

Idei de afaceri profitabile în agricultură. Foto: Pixabay

Idei de afaceri profitabile în agricultură. Cele mai de succes culturi, care reușesc să aducă venituri importante chiar și când sunt cultivate pe suprafețe mici, sunt la îndemâna oricui.

Idei de afaceri profitabile în agricultură: Tot ce trebuie să faceți este să vă apucați de treabă, să fiți serioși și să aveți puțin noroc. Investiția inițială nu este una uriașă în cazul suprafețelor mici, însă pe lângă bani, trebuie să alocați timp și o strategie eficientă pentru valorificarea producției.

În acest articol găsiți cinci dintre cele mai bune idei de afaceri profitabile în agricultură.

Idei de afaceri profitabile în agricultura din România

1. Plantele medicinale

Este una dintre cele mai profitabile afaceri agricole pe suprafețe mici. Cu toate că piața este dominată de marii jucători, plantele medicinale pot oferi un venit constant și generos chiar și pe o suprafață de un hectar.

Gălbenelele, menta, busuiocul, rostopasca, măceșul, urzica, echinaceea, salvia sau rozmarinul sunt toate plante medicinale care se descurcă excelent în condițiile climatice din România și care pot aduce profituri consistente.

Cu cât ferma este mai mică și așezată într-un cadru natural deosebit, cu atât cererea și prețul cresc.

2. Murul

Fructele de pădure, precum murul, sunt printre cele mai scumpe și mai râvnite alimente, atât pe piața internă, cât și la export. Murul se poate cultiva cu succes pe suprafețe mici, iar produsul agricol ajunge imediat în supermarketuri sau în piețe. Avantajul murelor, față de zmeură sau căpșune, este că își păstrează mai mult timp prospețimea la raft.

O plantație de mur poate fi profitabilă și pe o suprafață de un hectar, însă aveți mereu în minte piața de desfacere. Dacă nu dispuneți de posibilitatea conservării la rece a fructelor, încercați să scăpați cât mai repede de produs. Mai mult, pentru a crește prețul, ambalați murele în caserole și transformați suprlusul în dulceață sau sirop. O altă metodă eficientă de a face bani este vinul de mure.

Idei de afaceri profitabile în agricultură

3. Usturoiul

Un clasic al afacerilor profitabile în agricultură, usturoiul, rămâne în top și în anul 2018. Usturoiul românesc aduce mulți bani și nu este o cultură foarte pretențioasă.

Românii sunt tot mai atrași de soiurile cultivate în țară, acestea câștigând mult teren în lupta de pe piață cu usturoiul din import.

Prețul este unul foarte competitiv și poate aduce profituri și la suprafețe mici. Usturoiul se cultivă în câmp, iar singurele munci pe care le necesită sunt eliminarea buruienilor și culesul.

4. Lavanda

Cultura de lavandă este tot mai populară în România. Există tot mai mulți agricultori care experimentează cu această plantă, iar acest lucru este în avantajul micilor antreprenori agricoli.

Lavanda este o plantă puțin pretențioasă și foarte versatilă. Devine extrem de profitabilă atunci când este prelucrată în ulei esențial – râvnit atât în industria cosmetică, dar și în cea farmaceutică.

Mai mult, butașii de lavandă sunt mai ieftini, iar prețul de vânzare este avantajos.

Idei de afaceri profitabile în agricultură

5. Cireșul

Prețul cireșelor a atins cote exorbitante în ultimii ani, iar acest fruct are potențial uriaș de creștere pe piață.

Investiția inițială într-o livadă de cireși este mare, însă dacă totul este făcut ca la carte, producția de fructe va fi uriașă, iar profiturile pe măsură. Puteți apela la fonduri europene, iar primele recolte consistente apar după aproximativ 3 ani de la plantare.

Aveți mare grijă înainte de a începe o astfel de afacere: studiați bine terenul, alegeți cele mai potrivite soiuri și căutați o piață de desfacere. Dacă plănuiți bine totul, cireșul se va dovedi a fi una dintre acele idei de afaceri profitabile pe termen foarte lung.