TOP 10. Orașele din țară în care românilor le-ar plăcea să se mute

brașov orașele în care s-ar muta românii
Foto: AHA Moments

Brașovul se află pe primul loc într-un top al orașelor din țară în care s-ar muta românii. Pe locurile 2 și 3 se situează Cluj-Napoca și Sibiu, iar Capitala se află abia pe locul 7, anunță Primăria Brașov într-un comunicat de presă.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă interesant și frumos în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Sondajul de opinie a fost realizat de AHA Moments, la solicitarea ,,Destinații vizionare”. Brașovul este pe locul 1 și în clasamentul orașelor pe care românii își doresc să le viziteze.

Potrivit cercetării, există 3 aspecte importante de dezvoltare luate în calcul: nevoia de relaxare și de a petrece timp liber de calitate, încurajarea creativității și inovării de către oraș și componenta educațională.

În percepția respondenților, avantajele principale ale Brașovului sunt:

-Natură și aer curat;
-Ai unde să faci sport și mișcare;
-Ai unde să petreci timp de calitate;
-Este un loc de unde poți să pornești afaceri de succes;
-Oferă servicii educaționale bune;
-Deplasarea prin oraș este facilă;
-Tehnologia și inovația sunt integrate în serviciile orașului.

Conform acestui studiu, Brașovul este urmat de Cluj-Napoca și Sibiu. Iată cum arată topul:

1.Brașov

2. Cluj-Napoca

3. Sibiu

4. Oradea

5. Timișoara

6. Constanța

7. București

8. Iași

9. Piatra-Neamț

10. Alba Iulia

,,Brașovul rămâne cea mai bună destinație pentru cei care vor să se relocheze pentru că oferă cel mai bun raport între condiții de locuit, educație, locuri de muncă, petrecerea timpului liber. Poate nu am atins nivelul de dezvoltare economică al altor orașe, dar atunci când cumulăm toți indicatorii pentru a evalua nivelul de trai, cu siguranță, Brașovul este înaintea oricărui competitor.

Asta ne-o arată și ultimul studiu realizat de cercetarea ,,Destinații vizionare”, care confirmă că orașul nostru este pe primul loc ca opțiune pentru cei care vor să se mute din orașul în care locuiesc. Brașovul este urmat la distanță de Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea și Timișoara. Iar avantajele noastre sunt cele oferite de mediul înconjurător, de oamenii care locuiesc aici, de investițiile într-un sistem de învățământ de calitate, dar și de cele care transformă orașul nostru într-un model de sustenabilitate, astfel încât Brașovul este orașul în care îți place să trăiești și să muncești”, a declarat primarul Allen Coliban.

Brașovul este numărul 1 și în topul destinațiilor turistice. Astfel, Brașovul, Sibiul și Constanța au cele mai ridicate rate de vizitare, aflându-se și pe lista destinațiilor viitoare ale celor mai multor români. Prin comparație, Bucureștiul pare a fi mai puțin cunoscut ca destinație turistică, probabil pentru că este vizitat mai mult din motive profesionale, medicale, legale etc.

Cercetarea a fost realizată de AHA Moments, online, în două etape. Culegerea datelor s-a făcut în martie 2023 și aprilie 2024.

La studiu au participat bărbați și femei cu vârsta de peste 18 ani, din categoria populației general digitalizată din România. Au fost 3.000 de respondenți în valul 1 și 1.200 de respondenți în etapa a doua. Studiu este reprezentativ la nivel național.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă interesant și frumos în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.