Tipuri de surse de alimentare

Sursa de alimentare este folosită pentru a regla tensiunea electrică care vine de la sursa primară pentru dispozitivul pe care îl alimentează. Sursele de alimentare sunt utilizate în diferite domenii. Unele sunt dedicate și folosesc la alimentarea unui model de dispozitiv specific, altele sunt de uz general și pot fi compatibile cu diferite tipuri de echipamente electrice.

Practic, putem grupa sursele de alimentare, ținând cont de două criterii.

Sursa de alimentare – clasificare bazată pe metoda de modulare a valorii tensiunii

Unul dintre tipurile de surse din această categorie este sursa de alimentare fără transformare. După cum indică și numele, caracteristica sa de bază se referă la faptul că nu este prevăzută  cu un transformator, iar redresorul este direct responsabil de reducerea tensiunii. Acest tip de sursă de alimentare are o eficiență relativ scăzută. Un avantaj al acestei surse de alimentare îl reprezintă dimensiunile mici. Dezavantajul principal este tensiunea mică pe care o livrează. Sursele de alimentare fără transformare sunt folosite, de exemplu, în încărcătoarele pentru acumulatori, precum și în dispozitivele de control de dimensiuni mici.

Sursa de alimentare în comutație are ca principal element convertorul de tensiune, responsabil pentru adaptarea tensiunii electrice de intrare la tensiunea de ieșire preconizată. Principalul avantaj al sursei de alimentare în comutație este eficiența ridicată în ciuda dimensiunilor reduse, precum și rezistența la interferențe și căderi de tensiune. Sursa reglabila în comutație este o soluție foarte comună – o putem întâlni ca atribut al majorității dispozitivelor care folosesc tensiunea de rețea (televizoare, computere, diverse tipuri de încărcătoare).

Sursa de alimentare liniară, care iese încet-încet din uz, adaptează tensiunea de intrare la tensiunea de ieșire dorită prin acțiunea transformatorului. Avantajul surselor de alimentare liniare este designul simplu. Cu toate acestea au devenit învechite din cauza dimensiunilor mari, a pierderilor considerabile de energie și a eficienței scăzute.

Sursa de alimentare – clasificare bazată pe calitatea tensiunii de ieșire

În cazul criteriului de clasificare a surselor de alimentare pe baza calității tensiunii de ieșire, putem distinge două tipuri: surse de alimentare stabilizate și surse de alimentare nestabilizate.

Prin acțiunea sa, sursa de alimentare stabilizată menține tensiunea electrică la un anumit nivel constant indiferent de variațiile de la intrare. Elementele sistemului, responsabile de natura lucrării, sunt transformatorul (sau convertorul), redresorul, filtrul de ieșire și stabilizatorul.

Sursa de alimentare nestabilizată este un tip de alimentare cu o tensiune de ieșire variabilă, care depinde de variațiile de tensiune din sursă. În alcătuirea sursei de alimentare nestabilizate intră transformatorul (sau convertorul) și redresorul.

Sursa foto: https://www.maxpixels.net/Power-Supply-Energy-Power-Supply-Unit-Performance-3645170

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.