Timișoara declanşează revoluţia lămpilor cu LED: economii de un milion de euro pe an

noaptea-pe-bega
Centrul Timișoarei în timpul nopții / Bogdix Primăria Timișoara

Interzise de Uniunea Europeană, becurile incandescente de 60, 75 și 100 de wați nu mai pot fi vândute în magazine din cauza emisiilor ridicate de dioxid de carbon. Însă cum obiceiurile vechi mor greu, românii nu prea renunță la ele. Totuși, lucrurile se urnesc și la noi. În vestul țării, în orașul Timișoara, primăria a început să privească înainte și să se gândească la metode pentru a reduce consumul public de energie electrică.

Drept urmare, câteva zeci de becuri de pe stâlpii de iluminat au fost înlocuite cu lămpi cu LED (diodă emiţătoare de lumină), mult mai economice. Cu banii economisiți într-un an de noile lămpi – adică în jur de 130 de milioane de lei vechi – primăria ar putea, spre exemplu, să instaleze zece cișmele stradale în parcuri sau în zonele aglomerate.

Schimbarea a început în luna februarie a acestui an, când primăria a acceptat un experiment: o firmă din oraș a montat gratuit 54 de lămpi cu LED: clasicele becuri cu vapori de sodiu de 250 de wați au fost înlocuite cu noile lămpi de 119 wați.

Lămpile cu LED trăiesc zece ani

Primăria nu a plătit nimic pentru aceste lămpi noi: numai dacă experimentul va fi unul reușit, iar instituția va fi mulțumită, noile corpuri de iluminat vor fi cumprate, a explicat pentru Great News Lucian Buda, șeful departamentului „Sisteme de iluminat” de la firma în cauză. După spusele sale, o astfel de lampă are o durată de viață de 50.000 de ore (aproximativ zece ani, dacă luăm în calcul media de 13 ore pe zi), iar garanția oferită de firmă este de cinci ani.

Deoarece are un consum cu 60% mai scăzut, o lampă cu LED de 119 wați economisește 248 de lei pe an față de un bec obișnuit de 250 de wați, ne-a explicat Dănuț Pobega, şeful Biroului Iluminat Public de la Primăria Timișoara. La un preț de 0,4 lei pe KWh, cele 54 de lămpi economisesc în total 13.392 de lei pe an (133 de milioane de lei vechi), a continuat el.

Am văzut că 54 de lămpi cu LED le pot oferi o gură de apă în plus timișorenilor însetați în zilele caniculare. Însă am vrut să aflăm câți bani ar păstra la buget Primăria Timișoara dacă toate becurile cu vapori de sodiu ar fi înlocuite cu lămpi moderne.

LED00Un calcul simplu arată că, dacă orașul cu 318.000 de locuitori și-ar înlocui toate cele 20.000 de becuri obișnuite cu lămpi cu LED, s-ar putea economisi pe an 4,96 milioane de lei (49 de miliarde de lei vechi sau 1,1 milioane de euro). Acești bani ar putea fi folosiți pentru a moderniza un parc mai mic (de pildă, modernizarea Parcului Venus din București va costa dublu, adică 9 milioane de lei) sau pentru a construi o grădiniță (recent, lângă Ploiești s-a ridicat o grădiniță care a costat un milion de euro).

Cel mai probabil, suma de bani economisiți ar fi ceva mai mică deoarece actualele becuri nu sunt toate de 250 de wați (există și becuri de 150 sau de 75 de wați).

„Am avut o singură problemă la o lampă, o siguranță picată”

Pobega a dorit să menționeze că aceste calcule sunt teoretice deoarece nu a trecut încă un an de când primăria a instalat noile lămpi. Totuși, se arată foarte încrezător în noua tehnologie: „Viitorul este tehnologia cu LED. Acum este la început, dar în doi-trei ani cred că va fi omniprezentă”.

„Să vedem cum se comportă. Până acum am avut o singură problemă la o lampă, o siguranță picată, nu a fost ceva major”, completează el. Deocamdată, Pobega spune că orașul încă experimentează, iar primăria nu se grăbește să cumpere lămpile. Nu știe cum s-ar comporta după ce au fost folosite mult timp, mai ales că firma oferă garanție de maximum cinci ani. Pobega spune că Primăria Timișoara se consultă în aceste probleme și cu Universitatea „Politehnică” din oraș, aceasta oferindu-le „spriijin intelectual”.

Lămpile au dezavantajul de a necesita o investiție destul de mare la început, arată Buda. „Este un dezavantaj mic deoarece costurile se amortizează prin reducerea consumului”, continuă el.

Potrivit cataloagelor de prezentare on-line, un astfel de corp de iluminat stradal cu LED costă între 120 și 400 de euro, în funcție de putere.

În plus, unele lămpi de acest tip nu funcționează la temperaturi scăzute. Însă multe dintre lămpile cu LED destinate iluminatului public sunt proiectate să funcționeze bine la temperaturi cuprinse între -45 și 45 sau -40 și 50 de grade Celsius.

Parcurile, la „umbra” panourilor fotovoltaice

CelulaTot din 2011, Primăria Timișoara a instalat experimental în parcuri și câțiva stâlpi cu panouri cu celule fotovoltaice. Aceștia sunt complet separați de rețeaua electrică de curent. „Celulele (foto) se încarcă în timpul zilei și înmagazinează energie electrică în acumulator. Apoi, noaptea, energia electrică merge la lampa cu LED”, a explicat Pobega modul de funcționare. Randamentul lor depinde foarte mult de numărul de zile însorite, de cantitatea de praf care se depune pe panouri și de nivelul de precipitații (ploi, ninsori).

Prima localitate din România iluminată cu LED-uri nu este însă Timișoara, ci micuță comună Mociu din județul Cluj. În noiembrie 2010, în locul celor 262 de corpuri clasice de iluminat au fost instalate 400 de lămpi care folosesc tehnologia LED. Schimbarea sistemului de iluminat a costat 215.000 de dolari și a fost finanțată de Fondul Român pentru Eficienţă Energetică prin intermediul unui împrumut rambursabil.

La mijlocul lunii septembrie, și primarul orașului Cluj-Napoca a anunțat că o firmă va monta gratuit 44 de corpuri de iluminat cu LED pe bulevardul Avram Iancu.

Foto: Primăria Timișoara, Wikipedia, www.elba.ro