Țigările mentolate și cele care au capsule cu mentol, interzise de Uniunea Europeană, interzise de Uniunea Europeană

Foto: Shutterstock

Fumătorii care s-au obișnuit până acum să folosească țigări mentolate sau țigări care au capsulă cu mentol vor fi nevoiți să găsească alte alternative sau să renunțe la fumat cu primăvara anului 2020. Aceasta, pentru că astfel de produse vor fi interzise pe toate piețele din Uniunea Europeană, inclusiv la punctele de vânzare duty free. 

Interdicția este, de fapt, o consecință a Directivei UE privind produsele din tutun (Tobacco Products Directive, sau TPD) care se aplică în statele membre ale Uniunii încă din 2016. Prin acest act, Uniunea Europeană a interzis comercializarea țigărilor și a tutunului pentru rulat (RYO) cu arome caracteristice, adică a produselor care au miros și gust sesizabil diferite față de tutun. Prevederile Directivei UE sunt valabile pentru țigaretele mentolate, cele care au capsulă cu mentol, precum și în ceea ce privește tutunul pentru rulat, începând cu 20 mai 2020. 

De ce a luat Uniunea Europeană această decizie

Uniunea Europeană a considerat că se impune o astfel de interdicție deoarece țigările mentolate tind să prezinte o tentație mai mare în special pentru tineri și minori. Rolul Directivei este să-i descurajeze pe aceștia să adopte obiceiul de a fuma și să încurajeze, pe de altă parte, renunțarea la fumat.

Care sunt excepțiile de la interdicția mentolului?

Prevederile Directivei Uniunii Europene nu se aplică pentru alte categorii de produse din tutun, cum sunt dispozitivele fără fum de tipul IQOS sau Glo, care nu ard tutunul, ci îl încălzesc, pentru țigările electronice sau pentru tutunul de mestecat. Reglementarea aromelor din țigările electronice cu lichid rămâne la discreția fiecărui stat membru al Uniunii Europene.

De asemenea, produsele precum plasturii cu nicotină fără tutun sau gumele cu nicotină nu intră sub incidența Directivei UE privind produsele din tutun și, ca urmare, nu sunt supuse restricțiilor referitoare la folosirea aromelor, inclusiv a mentolului. 

Ce presupune, mai exact, interdicția

Prin acest act normativ, Uniunea Europeană interzice comercializarea țigaretelor mentolate clasice, a celor care au capsule cu mentol și a tutunului cu aromă de mentol. Ultima zi în care mai pot fi achiziționate astfel de produse este 19 mai 2020. După această dată, ele nu se vor mai găsi pe rafturile magazinelor și nici în punctele duty free, iar fumătorii adulți le mai pot cumpăra, pentru consum propriu, doar din afara UE și numai în cantități care respectă legislația locală.

Așadar, Directiva Uniunii Europene privind interdicția comercializării țigaretelor clasice cu aromă de mentol, a celor care au capsule cu mentol sau a tutunului pentru rulat cu aromă de mentol, face parte din seria măsurilor menite să descurajeze fumatul și să încurajeze renunțarea la acest obicei. 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.