Țigările electronice strâng date despre obiceiurile utilizatorilor

Noile dispozitive electronice de fumat ar strânge date despre cei care le folosesc. Potrivit Reuters, dispozitivele iQOS ar avea capacitatea de a stoca informații despre obiceiurile utilizatorilor, cum ar fi câte fumuri trag pe zi sau câte țigări fumează.

Jurnaliștii de Reuters mai spun că datele ar fi fost dezvăluite de un fost angajat al companiei americane Philip Morris, iar informațiile ar putea fi folosite în scopuri comerciale.

Reprezentanții companiei nu au negat informațiile, însă au spus că datele colectate nu sunt legate de un consumator anume, ci doar de dispozitivul pe care îl folosește.

Luna trecută, secretarul de stat Raed Arafat a susținut necesitatea introducerii în spațiile publice a restricțiilor pentru țigările electronice și a dispozitivelor care încălzesc tutunul, la fel ca în cazul celor clasice.

Acesta a citat un studiu prezentat de CNN, potrivit căruia, în perioada 2011 – 2015, s-a înregistrat o creștere de 900% a utilizării țigărilor electronice în licee.

„900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcoli, în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescenţii. Vorbim de ţigările electronice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul.

Urmează să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent. Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dispozitive!”, a scris Arafat pe Facebook.

Acesta nu este primul mesaj al secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne împotriva fumatului. În 21 martie vorbea despre necesitatea ca parlamentarii să iniţieze un proiect legislativ „încât să oprim recrutarea noilor generaţii de fumători de către comercianţii morţii”, iar anterior despre interzicerea publicităţii la fumat în locurile publice.