Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice

FOTO: Horwin/Pixabay.com
FOTO: Horwin/Pixabay.com

Medicul pneumolog Ioan Drăghilă, șef la Secția de Pneumologie II din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu susține că țigările electronice sunt la fel de nocive pentru sănătate precum cele clasice.

„Ambele tipuri de țigări electronice, prin faptul că au în conținut nicotină, creează dependență, nicotina fiind un drog. În prezent se afirmă că dependența de nicotină este la fel de dificil de tratat, fiind comparabilă cu cea dată de heroină din punctul de vedere al dificultăților de sevraj”, a explica medicul, pentru Turnul Sfatului.

Doctorul Drăghilă mai spune faptul că deși se susține că există substanțe cu arome fructate, fără nicotină, care pot fi folosite de către tineri, există totuși două riscuri: „substanțale vapate pot antrena un efect dăunător asupra plămânului, mai ales dacă acestea conțin derivați de vitamina E (despre care se afirmă că au fost retrase)”.

„În al doilea rând, acest tip de fumat, deschide anticamera utilizării preparatelor cu conținut de nicotină, care ulterior antrenează dependență. Dependența odată instalată menține statutul de fumător, cu toate consecințele acestuia pe termen scurt sau lung”, mai adaugă medicul.

Senatorul PSD Adrian Streinu Cercel și senatorul neafiliat Ion-Dragoș Popescu au depus un proiect de lege prin care se dorește interzicerea folosirii țigărilor electronice în spații publice, la fel ca în cazul celor clasice.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.