Testarea virginității fetelor la cererea părinților a fost scoasă în afara legii în România

testarea virginității fetelor
Foto: Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.),

Începând cu data de 2 mai, în România nu mai pot fi cerute certificate de constatare a virginității de către persoane fizice.

Practica testării himenale pentru a stabili dacă o fată mai este virgină sau nu a fost astfel scoasă în afara legii. Doar organele judiciare mai pot solicita astfel de expertize, de exemplu în legătură cu o anchetă penală.

Prin urmare, certificatele de constatare a virginităţii emise la cererea persoanelor fizice au fost eliminate oficial în România, în urma unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Justiţiei, publicat în Monitorul Oficial la data de 2 mai 2023.

Practica examinării himenului a fost scoasă în afara legii în urma campaniei #DeNetestat. O petiție online ce susținea interzicerea testării himenale a fost semnată de peste 40.000 de persoane.

Iată ce se preciza în comunicatul de presă prin care era lansată campania în vara anului 2022, de către agenția de creație DDB România, în parteneriat cu Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.):

„Deși considerate de OMS ca fiind o încălcare a drepturilor umane, în România, printre expertizele efectuate în unitățile IML în vederea eliberării certificatelor medico-legale, încă mai se numără testele de virginitate. Potrivit OMS, nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Medical vorbind, inspecția himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce privește determinarea virginității în cazul fetelor și femeilor examinate. Așadar, testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate. 

În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Acestea sunt realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați.”

De acum, părinții și nici alte persoane fizice nu mai pot cere teste de virginitate.

Modificarea fost introdusă prin Ordinul nr. 1.434/687/C/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 1.134/C/255/2000.

Ordinul modifică articolul 15 dintr-o lege mai veche.

Până acum, legea prevedea că:

„Examinarile medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate, se referă la:

a) constatarea virginității, capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice în circumstanțe precum constatarea virginității sau deflorării, viol, perversiuni sexuale, obținerea pentru minore a dispensei de vârstă în vederea căsătoriei, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naștere, lehuzie;”

Acum, articolul 15, litera a), s-a modificat și are următorul cuprins:

„a) stabilirea capacităţii sexuale, vârstei, conformaţiei sau dezvoltării fizice, precum şi constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naştere, lehuzie;”. Constatarea virginității a fost, așadar, eliminată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.