Test de inteligență. O problemă de logică cu ouă de Paşte

ouă de paști
Foto: jackmac34 / pixabay.com

Ne-am gândit ca, de Paşte, să adaptăm o problemă clasică  propusă de un celebru autor de cărţi de matematică, Dan Lăzărescu.

Într-un sat erau opt femei neîntrecute în vopsitul ouălor de Paşte, numai că unele dintre ele nu aveau în fiecare zi timp de încondeiat. Pentru că lucrau enorm la detaliile de pe ouă, ele reuşeau, în zilele în care încondeiau, să picteze cel mult un ou.

O parte dintre gospodine încondeiau în fiecare zi un ou, altele – o zi da şi una nu, iar cele din a treia categorie pictau un ou, apoi luau două zile pauză de la încondeiat. Numărul celor mai puţin ”harnice” era  de trei ori mai mic decât totalul gospodinelor din celelalte două categorii.

Într-o zi de luni, gospodinele s-au apucat de treabă și au încondeiat împreună 8 ouă. Până sâmbătă (adică în decurs de şase zile), ele au reuşit să picteze 31 de ouă.

Câte gospodine încondeiau ouă în fiecare zi, câte încondeiau o zi da şi una nu şi câte după două zile?

Şi încă o întrebare. În ce zi a săptămânii (luni-duminică) au mai reușit cele 8 femei să încondeieze împreună 8 ouă?

Așteptăm soluțiile voastre la rubrica de comentarii a acestui articol.

Dacă v-a plăcut testul propus de noi și vreți să mai primiți astfel de provocări, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă îți plac testele de logică și cultură generală, îți recomandăm și:

Test de cultură generală. Recunoașteți animalele din imagine
TEST. Problema de clasa a II-a pe care puţini adulţi o pot rezolva
Subiecte la Concursul Cangurul Matematic pentru clasa a VII-a. Cum stai cu logica și algebra?

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.