TEST cu imagini. 10 întrebări la care orice șofer ar trebui să știe să răspundă

10 întrebări cu imagini care îți vor arăta dacă ar trebui să deschizi din nou cartea de legislație, chiar dacă ești șofer de ani buni.

Vedem nereguli în trafic la tot pasul, iar, în timp ce unii șoferi ignoră regulile, alții par să nu le cunoască deloc.

Testul de mai jos nu este dedicat celor care vor să devină șoferi, ci celor care au permis de ani buni. Imaginile redau situații din trafic întâlnite la fiecare deplasare, iar un șofer cu o minimă pregătire ar trebuie să răspundă corect la toate cele 10 întrebări, fără ezitare.

Pentru a vă auto-evalua, găsiți răspunsurile corecte la finalul articolului. Cei care au răspuns la 8 întrebări sau mai puține trebuie să redeschidă neapărat cartea de legislație, spunem noi.

1. Indicatorul vă avertizează că:

a) drumul se intersectează cu o trecere la nivel cu linii de tramvai;

b) urmează o staţie de tramvai prevăzută cu refugiu pentru pietoni;

c) urmează o trecere la nivel cu o cale ferată fără bariere sau semibariere, cu semnalizare automată.

2. În ce ordine vor trece prin intersectie autovehiculele?

intr 2a. autoturismul, motocicleta, autobuzul;
b. motocicleta, autobuzul, autoturismul;
c. motocicleta, autoturismul, autobuzul.

3. Cum trebuie să procedați la întâlnirea indicatorului?
intr 3a. ocoliti centrul intersecției prin stânga;
b. acordați prioritate vehiculelor care circulă în interiorul intersecției;
c. circulați cu o viteza maximă de 40 km/h.

4. Care dintre cele trei vehicule va trece ultimul prin intersecția din imagine?
intr 4a. autoturismul;
b. autocamionul;
c. motocicleta.

5. În prima intersectie veți acorda prioritate:
intr 5a. de dreapta, daca nu exista alte reglementari în intersectie;
b. de stânga;
c. tuturor autovehiculelor care circula din stânga si din dreapta.

6. Care dintre autovehiculele din imagine au prioritate de trecere?
intr 6a. autobuzul si motocicleta;
b. motocicleta si autocamionul;
c. autobuzul si autoturismul.

7. Este regulamentar sa depășiți autobuzul oprit în stație?
intr 7a. da, dacă vă asigurați și semnalizați;
b. da, numai dacă autobuzul are refugiu pentru pietoni;
c. nu, până la plecarea autobuzului din stație.

8. Indicatorul interzice:
intr 8a. depasirea;
b. deplasarea pe directia înainte dupa prima intersectie;
c. schimbarea directiei de mers în prima intersectie.

9. Ce semnifică indicatorul?
intr 9a. presemnalizează traseul de urmat în vederea efectuării virajului la dreapta;
b. semnalizează o succesiune de curbe, dintre care prima la dreapta;
c. o curbă deosebit de periculoasă, spre dreapta.

10. Principala cauză a exploziei pneului în timpul mersului este:
intr 10a. umflarea insuficienta;
b. umflarea exagerata;
c. uzura moderata.

Răspunsuri corecte:
1. a
2. c
3. b
4. a
5. a
6. b
7. a
8. c
9. c
10. b

Dan Arsenie
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.