Teodosie, întrerupt în timpul predicii de un bărbat: „Să-mi dai banii înapoi!”

teodosie tomis
Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Facebook

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost întrerupt în timp ce ținea o predică în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Un bărbat a strigat la el și i-a cerut să-i dea banii înapoi. Deoarece slujba era transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, incidentul a putut fi urmărit și pe internet.

„De ce nu mi-ai dat banii mei? Sunt nepotul părintelui Stănei Dumitru, să nu puneți mâna pe mine!”, a strigat bărbatul care l-a admonestat pe Teodosie.

„Să îmi dai banii înapoi, nesimțitule, diavole ce ești!”, a mai spus el.

Nu se știe la ce sumă de bani făcea referire bărbatul nemulțumit. Arhiepiscopia Tomisului nu a avut nicio reacție după incident.

Arhiepiscopul Tomisului este cunoscut pentru declarațiile sale controversate făcute de-a lungul timpului. În februarie 2022, înainte de începerea războiului din Ucraina, Teodosie a declarat că Putin nu este „atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”.

„Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”, a declarat Teodosie la o emisiune la Radio Dobrogea.

Chiar și după ce Rusia a invadat Ucraina, Teodosie a declarat că nu îl poate judeca pe Putin și că toate ctitoriile sale au rămas. „Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”, a spus el.

Iar în contextul discuțiilor despre posibilitatea ca ortodocșii, catolicii și protestanții să celebreze Paștele împreună, la aceeași dată, Teodosie a făcut comentarii controversate la adresa catolicilor.

„Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. (…) Au lumină materială, Lumina care coboară la noi e realitatea, nu-i simbol. În sfârşit, nu vreau să-i judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.