Tensiuni mari în coaliția de guvernare. Rafila e dispus să-și dea demisia

Autoritățile cer ca certificatul verde să fie implementat în România până la sfârșitul anului, atunci când și parlamentarii intră în vacanță. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că legea pentru acest document este responsabilitatea coaliției de guvernare, nu doar a PSD-ului.

„Certificatul verde este responsabilitatea acestei coaliţii. PSD şi-a făcut treaba, a venit cu un proiect de lege, nu trage de timp. Dacă nu trece, avem o problemă. Certificatul verde trebuie să treacă. Eu nu fac parte din echipa de negociere”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit unor surse, ministrul Sănătății ia în calcul să-și dea demisia din Guvern dacă nu se adoptă certificatul verde. Rafila a spus în Parlament că valul al cincilea al pandemiei de coronavirus va dura cel puțin două luni, iar februarie și martie vor fi lunile de risc maxim.

„Eu cred că valul al cincilea al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate. Probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a adăugat că persoanele vaccinate doar cu o doză vor primi un certificat electronic Covid, însă după ce se vor vaccina cu a doua doză acesta va deveni definitiv. De asemenea, documentul va fi valabil doar pentru România, iar cei care călătoresc în străinătate vor trebui să respecte legislația europeană sau a țărilor din afara UE.