Taxă pe papucii de unică folosință, într-un spital din România

taxa papuci de unică folosință
Foto: aliexpress.com / Musichistory2009 / Wikimedia Commons

Consiliul Județean Suceava a aprobat instituirea unei taxe de papucii de unică folosință pe care vizitatorii sunt obligați să îi poarte atunci când vin în vizită la prietenii sau la rudele internate la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru a împiedica răspândirea infecțiilor.

O pereche de papuci de unică folosință va costa 1 leu.

Proiectul de hotărâre, care a fost lansat în dezbatere la data de 1 ianuarie 2019, a fost adoptat de Consiliul Județean Suceava joi, 28 februarie, potrivit mediafax.ro.

Taxa intră în vigoare chiar de astăzi, 1 martie.

În expunerea de motive ce însoțește hotărârea se arată că: „Pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale în spital, se impune utilizarea de către vizitatori a papucilor de unică folosință. Având în vedere prețurile practicate pe piață, tariful propus pentru utilizarea papucilor de unică folosință este de 1 leu / pereche”.

Deocamdată, însă, se pare că vizitatorii vor primi în continuare papuci gratuiți, cel puțin o perioadă.

Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat pentru „Monitorul de Suceava” că spitalul îşi permite deocamdată să acopere această cheltuială din taxa de parcare. Rîmbu a mai spus că fiecare leu încasat de unitatea medicală din serviciile prestate se regăseşte în dotarea spitalului (în echipamentele şi aparatura medicală, în condiţiile hoteliere pentru pacienţi și în condiţiile de muncă pentru angajaţi).

Bebeluși morți din cauza infecțiilor la spitalul din Suceava

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava se află în continuare în centrul unui scandal, după ce în 2016 3 bebeluși care au venit pe lume la Spitalul Județean Suceava au murit la scurt timp după naștere din cauza unor infecții suspecte.

Într-un articol publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan pe site-ul său, acesta prezenta la acea dată mai multe documente care arătau că spitalul a încercat să mușamalizeze infecțiile mortale la nou-născuți.

Născut pe 25 februarie, Vasile Emilian Haidamac a murit la numai 27 de ore de la naștere, deși avusese o greutate de 3,9 kilograme și fusese declarat clinic sănătos în momentul nașterii. Cauza morții a fost o infecție cu bacteria piocianic (pseudomonas aeruginosa).

Oficialii spitalului au susținut că nou-născutul a luat această bacterie de la mama sa, însă după doar 3 zile, pe 1 martie, în aceeași secție de neonatologie de la Spitalul Județean Suceava, a murit un alt bebeluș: Teodor Alexandru Manea, prezentând aceleași simptome.

Deși niște analize realizate la Iași susțineau că Teodor a murit din cauza unei alte bacterii, rezultatele venite de la Institutul Cantacuzino (realizate după ce familia copilului a depus o plângere la Direcția de Sănătate Publică Suceava), au demonstrat că și acest nou-născut fusese infectat cu piocianic.

Recent, Cătălin Tolontan a anunțat că, în cei 3 ani care au trecut de atunci, nimeni din spital nu a fost audiat cu privire la moartea bebelușilor infectați.

„Nu doar că Parchetul n-are încă expertiza medico-legală, ci nici n-a audiat pe nimeni de la spital”, a scris Tolontan pe Facebook.