Dezvăluire. Tatăl Vioricăi Dăncilă a făcut închisoare pe timpul lui Ceaușescu

viorica dăncilă filimon nica
Foto: European Parliament / Recorder.ro

Tatăl premierului Viorica Dăncilă a fost condamnat la închisoare pentru fals, iar apoi amnistiat, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, au descoperit jurnaliștii de la publicația „Recorder”.

Filimon Nica a fost arestat pe când avea 45 de ani și era cadru activ în Armata Română, la o unitate din comuna Berceni, de lângă Ploiești. Avea gradul de plutonier major și figura ca „responsabil” la un serviciu numit „gospodărie agrozootehnică”.

În 1985, plutonierul Nica s-a deplasat alături de un soldat la o fermă din comuna Ciorani, Prahova, ca să aprovizioneze unitatea la care lucrau cu hrană pentru animale. Cei doi au umplut o remorcă de tractor cu nutrețuri și s-au despărțit, fără să se mai întoarcă împreună la Berceni. Plutonierul a vrut să mai rămână la Ciorani, deși nu avea acest drept, și l-a pus pe soldat să se întoarcă singur. Însă soldatul, beat, a pierdut până la destinație o jumătate din încărcătura remorcii.

Două săptămâni mai târziu, tatăl Vioricăi Dăncilă a făcut un alt drum la ferma de furaje din Ciorani și, după ce a băut cu gestionarul de acolo, a încărcat în remorcă o cantitate mai mare decât cea trecută în documente, pentru a compensa minusul de la transportul de dinainte.

Apoi, Nica a falsificat actele de gestiune ale gospodăriei agrozootehnice pentru a ascunde acest artificiu, mai notează Recorder.

Autoritățile au descoperit însă, iar procesul penal al lui Filimon Nica a început pe 18 noiembrie 1985, încheindu-se pe 12 decembrie, în același an. În timpul audierilor, plutonierul a recunoscut toate faptele de care era acuzat.

A fost găsit vinovat de uz de fals, instigare la fals intelectual, înșelăciune în dauna avutului statului și neglijență în serviciu. Detenția lui, ispășită într-o pușcărie din București, a durat cât a ținut și procesul: 25 de zile. A primit o sentință de trei ani de închisoare cu suspendare și a fost eliberat odată cu pronunțarea condamnării.

Instanța (Tribunalul Militar Teritorial București) l-a obligat pe tatăl Vioricăi Dăncilă să acopere din economiile proprii paguba de 5.400 de lei (contravaloarea a 2,5 tone de nutrețuri), adică 2-3 salarii în banii de atunci, și l-a trimis să lucreze la o unitate de producție.

Condamnarea nu i-a pătat însă cazierul foarte mult timp deoarece în 2 iunie 1986 Nicolae Ceaușescu a dat un decret de amnistie și grațiere, de care a beneficiat și Nica.