Țările din lume în care se muncește cel mai mult

Există o țară în lumea aceasta în care oamenii lucrau chiar și 68 de ore pe săptămână.

Când guvernul sud-coreean a realizat că a scăzut numărul celor nou-născuți, a luat decizia de la reducere această durată la maximum 52 de ore. Legea s-a aplicat mai întâi marilor companii, apoi și afacerilor mici.

Din grupul țărilor extrem de dezvoltate ale lumii, Coreea de Sud este ”campioană” la durata de lucru. În medie, un locuitor lucrează 2069 de ore pe an, notează BBC.

Însă, în țările mai puțin dezvoltate se lucrează chiar mai mult decât în Coreea. Mexicanii muncesc 2225 de ore pe an, iar cei din Costa Rica – 2212 ore pe an.

Japonezii lucrează ”doar” 1713 ore pe an, însă în spatele cifrelor stă o realitate ceva mai crudă. În această țară nu există o durată maximă permisă a perioadei de muncă. Astfel s-a ajuns ca în limba japoneză să apară un cuvânt: karoshi. Acest cuvânt înseamnă ”oameni care mor din cauza muncii”. Vorbim de atacuri de cord sau chiar de sinucideri din motive profesionale. Iar situațiile nu sunt izolate. Într-un singur an au fost identificate 1456 de cazuri de karoshi. Numărul real ar putea fi chiar mai mare.

Mexicanii și chinezii au doar 10 libere pe an

Mexicanii au și ei probleme cu locurile de muncă. În fiecare an, ei au dreptul la doar 10 zile libere (concediu). La fel se întâmplă în Nigeria, Japonia și China, de exemplu.

Însă, poate fi chiar mai rău. În India, nu există o limită maximă a orelor de muncă, nu există salariu minim și nici nu e prevăzută o perioadă de concediu. Totul e la mâna patronilor.

Africa lucrează de zor

Curios este că Africa apare printre continentele în care se lucrează cel mai mult, cu o mulțime de țări în care media orelor lucrate pe săptămână este peste 48.

Există și un top al așa-numitelor ”orașe ale dependenților de muncă”, realizat de elvețienii de la UBS în 2016. Pe primele locuri în top au fost Hong Kong, Mumbai, Mexico City, New Delhi și Bangkok. Așadar, Asia la putere. Cei din Hong Kong, de exemplu, muncesc în medie 50,1 ore pe săptămână. În întreaga Asie, doar 4% dintre state au un timp maxim al duratei de muncă de 48 de ore.

Belgia și Turcia, excepțiile din Europa. În Orientul Mijlociu nu se stă mai deloc

Europa are durate de muncă mai bine determinate și mai lejere, însă există și aici două state, Belgia și Turcia, unde durata de muncă la nivel de săptămână poate sări de 48 de ore.

În Orientul Mijlociu, opt din zece state permit chiar și peste 60 de ore de muncă pe săptămână, o valoare absolut uriașă. Dacă s-ar lucra 6 zile, în fiecare zi ar trebui să se muncească câte 10 ore.

Însă, pe lista statelor fără o limită a orelor de muncă apar și Statele Unite ale Americii.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.