Tăriceanu: Tudorel Toader a propus eliminarea completă a abuzului în serviciu

Tudorel Toader FOTO: gov.ro
Tudorel Toader FOTO: gov.ro

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la Antena 3, că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus ca infracțiunea de abuz în serviciu să fie eliminată complet din Codul Penal.

„A fost o discuţie, la un moment dat, cu ministrul Toader, şi nu spun nimic din culise, care să nu fie cunoscut public. Ministrul a spus: N-o sa se termine complet aceste abuzuri, dacă nu scoatem din Codul penal acest articol.

Politic, cu toţii ne-am gândit că, dacă luăm această decizie, ce-o să fie? O nebunie. Vreti să salvaţi pe cine? Pe Liviu Dragnea, că e acuzat de abuz în serviciu! Se personalizează totul imediat. Mii de oameni acuzati de abuz…(…) După aceea, ministrul a zis: Ar fi o soluţie care mi se pare echilibrată.

Haideţi să luăm definiţia din Codul penal francez. De ce? Pentru că toată legislaţia de la noi, Codul penal, toate codurile, sunt după legislaţia franceză din perioada lui Napoleon. Extracţia e de origine franceză. Acolo e o definiţie normală, pentru oameni normali, nu în care fiecare e suspectat de abuz în serviciu.

Şi aia părea prea puţin pentru climatul de la noi. Dacă jumătate din populaţie ar ajunge să fie acuzată pentru abuz în serviciu, atunci cred că unii din câţiva procurori vor spune: Da, e bine, asta e. Aşa s-a ajuns la noi”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3.

În aceeași emisiune, Tăriceanu, partener de alianță cu Liviu Dragnea, a declarat că nu mai vede în suspendarea șefului statului o prioritate și că „trebuie să existe un motiv solid”.

„Atâta vreme cât preşedintele va respecta Constituţia, va lăsa ca lucrurile să evolueze normal în acest demers de a scoate mizeria la suprafaţă, însemnând toate componentele statului paralel, nu ştiu dacă suspendarea mai trebuie să fie prima preocupare. Trebuie să existe un motiv politic şi constituţional solid. Dar cred că aceste demersuri trebuie să le continuăm. Nu putem să considerăm că daca a fost demis Coldea, revocată Kovesi, s-a rezolvat problema. Nu cred că s-a rezolvat”, a declarat Tăriceanu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.