Tăriceanu și-a dat demisia din ALDE și s-a înscris imediat în alt partid

FOTO: senat.ro călin popescu tăriceanu
FOTO: senat.ro

ALDE a trimis un comunicat de presă în care anunță că președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat demisia. Decizia este explicată prin faptul că partidul se pregătește să fuzioneze cu Pro România, partidul lui Victor Ponta.

Decizia de fuziune dintre ALDE și Pro România a fost aprobată pe 8 octombrie și va fi validată pe 8 noiembrie, însă procesul de contopire dintre cele două formațiuni politice nu va putea fi făcut până la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Procedurile pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 6 decembrie prevăd ca termen de depunere a listelor la alegerile parlamentare data de 22 octombrie.

Prevederile legale in cazul fuziunii a două partide obligă ALDE și PRO România să candideze pe o listă comună, iar hotărârea Delegației Permanente a ALDE de a aproba fuziunea cu PRO România implică obligația tuturor candidaților la alegerile parlamentare să candideze pe lista PRO România.

Acest lucru presupune asumarea inclusiv a calității de membru de partid PRO România. Această obligatie revine tuturor membrilor ALDE care urmează să candideze la alegerile parlamentare și îl vizează inclusiv pe președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu”, se arată în comunicatul ALDE.

ALDE a fost înființat în vara lui 2015 prin fuziunea Partidului Liberal Reformator, înființat de mai mulți foști liberali cu Partidul Conservator, al cărui părinte spiritual a fost Dan Voiculescu.

La alegerile locale din 27 septembrie, ALDE a obținut 3% din voturi, iar Pro România sub 5%. Noua formațiune formată din ALDE și Pro România se va numi Pro România Social Liberal, potrivit lui Victor Ponta.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.