Târguri mari de Crăciun anunțate în trei orașe din România

FOTO: Târgul de Crăciun Sibiu/Facebook
FOTO: Târgul de Crăciun Sibiu/Facebook

Trei mari orașe au anunțat că vor organiza târguri de Crăciun în acest an, după ce anul trecut au fost suspendate.

Târgul de Crăciun din Sibiu. Își deschide porțile în data de 26 noiembrie și poate fi vizitat până la începutul lunii ianuarie. Accesul va fi restricționat, iar perimetrul va fi îngrădit, astfel încât să poată intra aici doar persoanele care au un certificat verde. Organizatorii anunță că, în ciuda restricțiilor, târgul nu va fi cu mult diferit față de cum ne-am obișnuit, întrucât atmosfera de sărbătoare se va simți în continuare. Vom putea cumpăra suveniruri de la căsuțele amplasate în Piața Mare, vom putea degusta mâncăruri tradiționale, vom admira bradul împodobit și vom putea da o tură în roata panoramică.

Organizatorii spun că, în ciuda restricțiilor, atmosfera din târg nu se va schimba. Sunt mai puține căsuțe în acest an, însă vom avea parte în continuare de produse cu miile de la producători. Practic, în loc de 120 de căsuțe cum erau în alți ani, anul acesta vor fi 80. 

„În târg am redus numărul de căsuțe cu aproximativ 30% și am crescut spațiile disponibile. Unele elemente au fost eliminate, care luau mult spațiu, precum trenulețul pentru copii, acela nu l-am mai amplasat și o pistă de carting pentru mașinuțe.  Târgul nu va avea de suferit, nu va lipsi nimic. Am eliminat din căsuțele care poate aveau aceleași produse, avem în continuare partea de gastronomie. Nu va fi o ediție de compromis. Va arăta ca înainte, locațiile elementelor importante sunt aceleași, bradul în același loc, roata la intrarea dinspre Magheru”, spun organizatorii.

Târgul din acest an vine cu un eveniment inedit. În căsuța lui Moș Crăciun, în perioada 12 noiembrie – 21 noiembrie, există un centru de vaccinare. Serul folosit este Pfizer și vor exista două cabine unde oamenii vor putea fi imunizați. 

După data de 21 noiembrie, centrul dispare, astfel că în căsuță se vor putea distra cei mici, căci apare atelierul lui Moș Crăciun.  „Luăm în calcul deschiderea unui punct de vaccinare într-un cort transparent, să se poată vedea proiecțiile din Piața Mare, cei care vizitează Sibiul să aibă parte de o vaccinare diferită, chiar dacă nu vor putea intra în târg, au o mică experiență din ce înseamnă acest târg”, spun organizatorii. 

Târgul de Crăciun de la Bucureşti. Se va desfăşura în perioada 26 noiembrie – 26 decembrie, pe esplanada cu statui din Piaţa Universităţii, informează vineri Primăria Capitalei.

În cadrul evenimentului organizat prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, vizitatorii vor putea achiziţiona produse artizanale, globuri pictate manual, clopoţei, coroniţe, decoraţiuni şi ornamente. Nu vor lipsi nici aromele specifice sezonului: cozonacii, prăjiturile, plăcintele, acadelele, turta dulce, ciocolata de casă, băuturile sau gustările calde, relatează Agerpres, citând un comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei.

Bradul care va fi amplasat în Piaţa Universităţii are o înălţime de 15 metri, este reutilizabil, durabil şi ecologic, creat din lemn şi împodobit cu ornamente sculptate.

„Evenimentul îi va purta pe cei mici printr-un tărâm de poveste, unde vor putea face plimbări în carusel şi se vor întâlni cu Moş Crăciun şi elfii săi, care vor sosi negreşit în târg, pe 17 decembrie, să le asculte dorinţele”, se arată în comunicat.

Anul acesta, Târgul de Crăciun se va desfăşura în condiţii speciale, adaptate contextului epidemiologic. Pentru „o gestionare adecvată a numărului de vizitatori”, accesul în târg se va face pe bază de bilet, care va acoperi, de asemenea, o parte din costurile organizării evenimentului.

Preţul biletului care asigură o intrare/zi la târg este de 5 lei la achiziţionarea online, respectiv de 7 lei la casa de bilete de la faţa locului. Copiii cu vârsta până în 12 ani beneficiază de acces gratuit. Biletele online sunt disponibile începând cu 12 noiembrie (pe Entertix.ro), iar casa de bilete funcţionează pe toată durata de desfăşurare a evenimentului Bucharest Christmas Market.

PMB precizează că accesul participanţilor se realizează în limita a 30% din capacitatea spaţiului de desfăşurare a evenimentului şi este permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în baza prezentării Certificatului Digital European COVID-19. Sunt exceptaţi de la prezentarea acestor documente copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, însoţiţi de o persoană majoră care se află în una dintre situaţiile anterioare.

Pentru persoanele care provin din state membre UE este obligatorie prezentarea Certificatului Digital European COVID-19 (în format electronic sau tipărit), iar persoanele provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării sau vindecării prin intermediul unui document (în format electronic sau tipărit) emis de respectivul stat.

Organizatorii au obligaţia de a scana codul QR fără a reţine niciun fel de date sau informaţii din certificatul verificat. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie (excepţie: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani). La intrare, toţi participanţii vor trece printr-un triaj observaţional/ termoscanare.

Târgul de Crăciun de la Cluj Napoca. Primăria Cluj Napoca va organiza și anul acesta  „Târgul de Crăciun”, dar cu anumite restricții, potrivit relatării actualdecluj.ro

Intrarea la târg se va face doar în baza Certificatului Verde, a transmis primarul Clujului, Emil Boc. Vor fi amenajate patru căi de acces, în scopul verificării participanțiilor.

„Târgul de Crăciun se va organzia între 26 noiembrie și 31 decembrie 2021. Conform legii, se poate desfășura cu un procent de ocupare a spațiului de 30%. Se va renunța la 35 din căsuțele care erau amenajate în cadrul Târgului, la ediția din 2019, astfel că vor mai  rămâne doar 46 de căsuțe. Nu va mai exista scena, pentru ca participanții să dispună de mai mult spațiu. Programul artistic se va desfășura numai în zona bradului. Vor puta participa 2.000 de oameni simultan”, a transmis primarul Emil Boc, într-o emisiune online, conform actualdecluj.ro

Și Ziua Națională a României, 1 Decembrie, va fi sărbătorită la Cluj-Napoca, dar în format restrâns, cu circa 100 de persoane în Piața Mihai Viteazu.

Vă recomandăm și reportajul:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.