Țara unde toți oamenii vor avea același nume de familie până în 2531

nume de familie
Foto: WOKANDAPIX / pixabay.com

Toată lumea din Japonia se va numi Sato până în 2531, dacă legea căsătoriei, care le cere soților să aibă același nume de familie, nu se va schimba, atrage atenția un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Tohoku, relatează „The Guardian”.

Studiul, condus de Hiroshi Yoshida, profesor de economie la Universitatea Tohoku, a ajuns la concluzia că, dacă Japonia continuă să insiste ca soții să aleagă un singur nume de familie, fiecare japonez va fi cunoscut ca „Sato-san” până în 2531.

Studiul a fost realizat în cadrul unei campanii de actualizare a codului civil japonez, care datează de la sfârşitul anilor 1800.

Sato se află deja în fruntea listei numelor de familie japoneze, reprezentând 1,5% din populația totală, conform unui sondaj din martie 2023, Suzuki fiind pe locul doi.

O națiune de Sato „nu numai că va fi incomodă, ci va și submina demnitatea individuală”, a spus Yoshida, și a completat că tendința ar duce, de asemenea, la pierderea moștenirii familiale și regionale.

Cercetarea a fost finanțată de Think Name Project și de alte organizații care doresc să legalizeze posibilitatea de a-ți selecta numele de familie în Japonia.

Conform calculelor lui Yoshida, proporția de japonezi pe nume Sato a crescut de 1,0083 ori din 2022 până în 2023. Presupunând că rata rămâne constantă și nu există nicio modificare a legii cu privire la nume de familie, aproximativ jumătate din populația japoneză va avea acest nume în anul 2446, crescând la 100% în 2531.

Cuplurile din Japonia sunt obligate să aleagă ce nume de familie să aibă atunci când se căsătoresc. În 95% din cazuri, femeia este cea care își schimbă numele.

La ora actuală însă, se fac presiuni tot mai mari asupra Guvernului japonez pentru a le permite cuplurilor căsătorite să folosească nume de familie diferite.

Dacă legea s-ar schimba, până în 2531, doar 7,96% din populația japoneză va fi numită Sato, mai arată prognoza realizată în cadrul studiului.

Deși guvernul a permis ca numele de fată să apară alături de numele de căsătorie pe pașapoarte, permise de conducere și certificate de ședere, Japonia rămâne singura țară dezvoltată din lume care le impune soților să folosească același nume de familie.

Membrii conservatori ai Partidului Liberal Democrat (LDP) aflat la guvernare spun că schimbarea legii ar „submina” unitatea familiei și ar provoca confuzie în rândul copiilor.

Foto: WOKANDAPIX / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.