Țara europeană în care va fi gratis tot transportul public. Inclusiv pentru turiști

FOTO: hpgruesen/Pixabay.com
FOTO: hpgruesen/Pixabay.com

Începând cu 1 martie 2020, întreg transportul public din Luxemburg va fi gratuit, potrivit BBC News. Locuitorii micului stat european nu vor mai plăti pentru a merge cu trenurile, autobuzele sau tramvaiele.

De această măsură luată de țara cu cel mai mare PIB din Europa vor beneficia aproximativ 602.000 de rezidenți, precum și 175.000 de persoane care fac naveta traversând granița, dar și în jur de 1,2 milioane de turiști care vizitează anual Luxemburgul.

Populația Luxemburgului a crescut în ultimele patru decenii cu aproape 240.000 de persoane. De asemenea, forța de muncă a crescut de la 161.000, în 1998, la 427.000 în 2018. Cei mai mulți muncitori vin din țările învecinate (Belgia, Franța și Germania) și fac naveta.

Măsura este luată pentru a reduce numărul celor care circulă cu mașina și implicit poluarea. Luxemburgul are cel mai mare număr de mașini pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Peste 60% dintre angajați ajung la serviciu cu mașina și doar 19% folosesc transportul în comun.

Tot pentru a reduce poluarea, în Europa sunt mai multe orașe care au decis ca transportul în comun să fie gratuit. Prima capitală europeană care a decis ca transportul public să fie gratuit este Tallin, în 2013. Estonieni au mers și mai departe, iar din vara anului trecut 11 din cele 15 comitate au lansat gratuit transportul public cu autobuzul.

La sfârșitul anului trecut, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța că începând din 2019 este luată în calcul posibilitatea ca toți cetățenii din București să folosească mijloacele de transport în comun de suprafață gratis.

„Doresc să introducem acest proiect de anul viitor (n.r. 2019) pentru a dimensiona corect parcul auto a STB prin achiziționarea de noi autobuze, tramvaie și troleibuze”, declara Firea, la începutul lunii decembrie.

Elevii din învățământul preuniversitar obligatoriu și însoțitorii pensionarilor cu domiciliul stabil în București beneficiază din luna decembrie de gratuitate pe tramvaie, autobuze și troleibuze.

FOTO: hpgruesen/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.