Țara din UE care plafonează timp de 30 de zile prețurile la benzină și motorină. Comparație cu România

benzină pompă
Foto: AlexFedini / pixabay.com

Guvernul croat a anunțat că a decis să plafoneze prețurile de vânzare cu amănuntul pentru benzină și motorină, timp de 30 de zile, relatează publicația SeeNews.com.

Autoritățile din această țară au avut intervenții similare și în lunile octombrie și noiembrie 2021, cu scopul de a atenua impactul creșterii mondiale a prețurilor carburanților asupra nivelului de trai.

„Din cauza creșterii neașteptate și bruște a prețurilor pentru petrol și pentru derivații acestuia, atât pe piața mondială, cât și pe piața noastră de referință, cea mediteraneeană, cele mai mari prețuri de vânzare cu amănuntul rezultate din dezechilibrul dintre cererea și oferta actuale trebuie plafonate pe o anumită perioadă de timp”, a anunțat guvernul croat într-un comunicat de presă.

Plafonul pentru benzina Eurosuper 95 va fi de 1,51 euro pe litru, cel pentru Eurodiesel de 1,5 euro, iar cel pentru Eurodiesel BS (combustibil folosit în agricultură, în acvacultură sau în industria piscicolă) va fi 0,86 euro.

Prețurile pentru combustibilii premium nu vor fi plafonate.

Prețurile carburanților s-au scumpit foarte mult și în România

În România, în București, prețul pentru benzina standard a ajuns să fie cuprins între 6,79 lei și 7,13 lei (adică între 1,37 euro și 1,44 euro), potrivit monitorulpreturilor.info.

În ceea ce privește motorina standard, aceasta are, în București, un preț cuprins între 6,79 lei și 6,95 lei (adică între 1,37 și 1,41 euro).

În capitală, prețul la pompă pentru GPL variază între 3,72 și 3,81 lei (adică între 0,75 și 0,77 euro).

Cât despre produsele premium, prețul benzinei variază în București între 6,94 și 7,78 lei (între 1,4 și 1,57 euro), iar cel al motorinei între 7,11 și 7,44 lei (între 1,44 și 1,5 euro).

Foto: AlexFedini / pixabay.com