Tânăra care a orbit din cauza unui cocktail băut în vacanță

cocktail orbit zakynthos
Foto: Hannah Powell / BBC

Hannah Powell, o turistă britanică din Middlesbrough, a orbit după ce a băut pe insula Zakynthos din Grecia un cocktail realizat dintr-o băutură contrafăcută în care fusese amestecat și metanol, relatează BBC.

Metanolul, cunoscut și sub numele de alcool metilic, este un alcool toxic pentru om (provoacă orbirea și moartea), care este folosit ca dizolvant la fabricarea formaldehidei, în industria coloranților sau la fabricarea lichidului antigel.

În august 2016, Hannah se afla în vacanță alături de prietenii săi pe insula Zakynthos. După o noapte petrecută într-un bar, s-a simțit rău și a vomitat. Însă nu era vorba de o mahmureală, ci de faptul că tânăra de 23 de ani băuse, fără să știe, vodcă contrafăcută în care fusese pus metanol.

Rinichii ei au încetat să mai funcționeze și a orbit. Hannah și-a dat seama că ceva nu era în regulă în momentul în care s-a trezit în camera de hotel și a crezut că luminile erau stinse.

„Am zis să deschidem jaluzelele, dar prietenii mei mi-au zis că sunt deja trase. Nu am înțeles ce se întâmpla. Am crezut că glumesc, așa că m-am dus să aprind lumina. Atunci am început să intru în panică deoarece mi-am dat seama că nu puteam să văd nimic”, a povestit tânăra pentru BBC.

Hannah a fost dusă la un spital de pe insulă, iar apoi a fost transferată la unul mai mare din Grecia continentală. Testele au confirmat că era vorba despre o intoxicare cu metanol. Practic, ea primise vodcă contrafăcută amestecată cu alcool metilic.

Prietenii săi băuseră și ei același lucru, însă ei au avut doar crampe la stomac și greață. Din fericire, ei au scăpat fără efecte pe termen lung.

„Se pare că grupări mafiote fac băutura în pădure și apoi o vând ieftin barurilor. Așa că tu crezi că bei vodcă Smirnoff adevărată, însă nu este așa. Pun băutura în sticle Smirnoff adevărate, așa că nu ai niciun motiv să crezi că nu bei băutura respectivă. Iar barurile nu trebuie să-ți dea cantitatea normală deoarece îți pot da mult mai puțin, băutura fiind mult mai tare. Dar este extrem de periculoasă”, a mai povestit tânăra.

Hannah a petrecut 3 săptămâni într-un spital din Grecia înainte de a se întoarce în Marea Britanie. Deoarece intrase în insuficiență renală, ea a petrecut 18 luni făcând dializă. Apoi, mama ei i-a donat un rinichi.

Dacă la început tânăra nu mai vedea absolut nimic, acum ea are o vedere „foarte încețoșată”. Acum, ea se gândește să își ia un câine pe post de ghid care să o ajute să fie mai independentă.

Deși au trecut aproape 3 ani de la tragicul eveniment, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ce s-a întâmplat. Hannah a mai declarat pentru BBC că este convinsă că alcoolul contrafăcut este în continuare vândut în locații turistice precum insula Zakynthos.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.