Tablourile din porțelan pe care le poți atârna în bradul de Crăciun

Clopotel

Lumea basmelor și a poveștilor prinde contur și culoare pe clopoțeii din porțelan realizați de doi tineri artiști bucureșteni. Turnați din porțelan și pictați de mână, clopoțeii sunt acoperiți cu desene miniaturale și, dacă aveți acasă un brad solid, ați putea să îi agățați de crengile groase.

Fiecare clopoțel este unic, fiind pictat cu peisaje sau personaje diferite: domni eleganți îmbrăcați la costum, cu joben pe cap și baston în mână, străzi pietruite și case scăldate în lumina galbenă a felinarelor, turnuri cu ceas, nopți reci de iarnă cu ninsoare și brazi împodobiți, copii care se joacă în zăpadă, păpuși sau cutii de cadouri.

„Clopoțeii sunt niște tablouri pe ceramică”, spune Andreea Lăzărescu, în vârstă de 25 de ani. Tânăra a început să realizeze astfel de obiecte pentru Crăciun de anul trecut.

Mai întâi a făcut îngerași sub formă de clopoțel, ce aveau capul și aripile învelite în foiță de aur, iar limba clopotului, spintecată în două, ținea loc de picioare. Apoi a început să creeze clopoței de formă obișnuită, cu tortiță.

ingerasi

Arși la peste 1.000 de grade Celsius

Colaboratorul său, Tiberiu Dăncilă, este cel care toarnă porțelanul lichid în matrițe în formă de clopoței. După turnare, obiectele sunt arse la 1.180 de grade Celsius în cuptoarele secției de ceramică de la Universitatea Națională de Arte pentru a deveni rezistente.

Andreea00Procesul de ardere durează vreo două zile: în prima zi se realizează arderea propriu-zisă, iar în a doua cuptorul trebuie să se răcească până la 50 de grade. „Dacă deschizi cuptorul la 400 de grade cedează toți clopoțeii, se sparg”, explică Andreea.

Urmează etapa în care clopoțeii sunt pictați. Pentru a umple suprafața lor cu personaje inspirate din cărțile de povești, cei doi utilizează culori tempera si gouache. „Să pictez un clopoțel durează cam cinci ore”, spune Andreea. Culoarea este fixată la sfârșit cu lac spray astfel încât, și băgat în apă, culorile de pe clopoțel nu se vor scurge.

Alte desene sunt inspirate din stampele japoneze: peisaje marine cu apă albastră, strânci abrupte, bărcuțe, pagode, munți și flori albe de cireș.

Un îngeraș-clopoțel costă 60 de lei, iar un clopoțel simplu 50 de lei. Îi puteți cumpăra personal de la Andreea sau de la târgul de Crăciun de la librăria Cărturești (unde îi veți găsi la prețul de 100 de lei).

Cuptor cu surprize

În afară de clopoței, Andreea face și broșe din porțelan, dar și ghivece pentru flori din gresie sau vaze din sticlă.

Broșele sunt turnate în șabloane din carton ce au forme de animale (vrăbii, cai, pisici, pești, fluturi) sau de căsuțe. Spre deosebire de clopoței, broșele nu sunt pictate: culorile se obțin prin amestecarea unor pigmenți ceramici în porțelan.

„Am avut o foarte mare plăcere să le fac. Eu știam ce culori de pigmenți ceramici folosesc, dar când îi arzi obții tot felul de efecte și culorile devin altele”, spune tânăra. Așa că fiecare broșă era o surpriză. Galbenul prăfuit devenea portocaliu, albastrul șters devenea cu adevărat viu: „Chiar nu-ți dai seama că o să arate așa”.

Andreea și-a expus broșele și la Târgul de Mărțișor de la Muzeul Țăranului. „Am mai participat și la târguri de hand-made, dar nu sunt prea rentabile pentru că se cer taxe mari”, apreciază ea.

Plus că nici oamenii nu sunt foarte interesați: „Visul nostru este să mergem în afară pentru că în România merge prost. Și ne-am dori foarte mult să meargă în România: aș prefera să facem bani aici decât să plec peste mări și țări. Oamenii nu au deschidere spre asta. Preferă să-și cumpere o vază colorată de la IKEA sau din alt magazin ca să facă un cadou. Caută obiecte din marea masă de producție. Nu se uită la obiectele unicat”.

Andreea Lăzărescu și Tiberiu Dăncilă au absolvit în 2009 Universitatea Națională de Arte, secția „Ceramică, sticlă, metal” din cadrul Facultății de Arte Decorative. În prezent, Andreea este studentă la masteratul „Istoria Artei și Filosofia Culturii” de la Facultatea de Istorie din Universitatea din București.

jucarii

Clopotel00

Clopotel01

Clopotel02

Clopotel03

Clopotel04

Clopotel05

Clopotel06

Clopotel07

Clopotel08

Clopotel09

Clopotel10

hokusai

ninsoare

papusa

Pagoda

omul

brosa_cal

brosa_casa

brose