Sute de obiecte arheologice au fost descoperite de arheologi în Israel. Printre ele se află o bijuterie cu efigia Bunului Păstor, o alegorie a lui Iisus

FOTO: Israel Antiquities Authority/Facebook
FOTO: Israel Antiquities Authority/Facebook

Autoritățile israeliene au prezentat sute de obiecte arheologice descoperite în urma unor cercetări subacvatice realizate în Marea Mediterană. Printre altele a fost găsit și un inel de aur care a stat sub apă peste 1700 de ani și care este gravat cu efigia Bunul Păstor, o alegorie a lui Iisus.

Obiectele au fost descoperite în ultimele luni în Marea Mediterană în largul portului antic Caesarea, între oraşele israeliene Tel Aviv şi Haifa, unde două ambarcaţiuni s-au scufundat în urmă cu 1.700 de ani, respectiv 600 de ani, a anunţat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA).

Cercetările marine le-au permis arheologilor să descopere un inel din aur, decorat cu o piatră preţioasă verde, care este gravată cu imaginea unui tânăr cioban îmbrăcat cu o tunică şi care poartă pe unul dintre umeri o oaie sau un berbec.

Helena Sokolov, specialistă în conservare în cadrul AIA şi care a studiat inelul, afirmă că imaginea Bunului Păstor, care îl descrie pe Iisus ca pe un cioban care îşi mână oile, figurează arareori pe un inel, deşi este destul de răspândită în arta creştină.

Descoperirea inelului lângă Caesarea este una logică, deoarece acel oraş antic a fost în trecut capitala locală a Imperiului Roman în secolul al III-lea e.n. şi principalul port al acestuia, a precizat Helena Sokolov.

Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi a prezentat miercuri câteva sute de obiecte din argint şi bronz datând din epoca romană, precum şi alte câteva sute de obiecte care datează din secolul al XIV-lea, în special din perioada mamelucă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.