Surse: Iohannis le recomandă liderilor PNL să facă alianță cu PSD. Care sunt cerințele echipei lui Ciolacu

PSD și PNL au ședințe separate interne în care urmează să decidă dacă vor face alianță pentru a guverna în România. Potrivit unor surse citate de G4Media și Observator Antena 1, președintele Klaus Iohannis, cel care are dreptul constituțional de a numi premierul care are sarcina să facă viitorul Guvern, le-ar fi sugerat liderilor PNL să facă alianță cu PSD.

Mai mulți lideri PNL ar fi de acord cu un guvern format alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier. De asemenea, Florin Cîțu ar urma să primească funcția de președinte al Senatului, iar șefia Camerei Deputaților ar urma să revină PSD-ului.

Însă nu toți liberalii sunt de acord cu această colaborare. Președintele PNL București și primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că nu-și dorește o coaliție cu PSD.

„Eu, în acest moment, nu susţin formarea acestei alianţe (PNL-PSD – n.r.). Sunt unul dintre cei mai vehemenţi membri ai Biroului Politic Naţional care a spus acest lucru. Deci, nu îmi doresc refacerea USL, ca să fie foarte clar. (…)

Dacă se reface, la nivel local e una, la nivel guvernamental e alta, pentru că nu o să-mi stric eu majorităţile pe care le-am gândit din campania electorală numai pentru că la nivel guvernamental se schimbă lucrurile. Cel puţin aşa văd eu.

Adică, nu mă aştept la o decizie a Biroului Naţional în care spune că ne aliem cu PSD în toată ţara, în toate consiliile locale. Nu mă aştept la aşa ceva, ci, ca şi până acum, să se dea libertatea primarilor liberali să îşi facă alianţele politice cu cine consideră că trebuie să-şi facă acele alianţe politice”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, la B1 TV.

Și președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a declarat că prima opțiune pentru liberali ar trebui să fie refacerea coaliției cu USR.

„Cred cu tărie că cea mai bună variantă pentru România este un guvern în jurul PNL, cu USR şi UDMR. Prima opţiune a noastră, a PNL, trebuie să fie refacerea coaliţiei de centru-dreapta. Dar această nouă coaliţie trebuie să aibă un protocol mult mai clar, mai ferm şi mai coerent pentru că neînţelegerile care au dus la spargerea alianţei să îşi găsească o rezolvare instituţională, nu politică.

De exemplu, cred că noul protocol trebuie să prevadă, ca în Germania, sancţiuni ferme pentru blocarea proiectelor guvernamentale sau declaratii împotriva primului ministru. Nu poţi ca dimineaţa să mergi la şedinţa de guvern cu partenerii de guvernare, iar seara să mergi la emisiuni TV să înjuri primul-ministru”, afirmă liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Care sunt cerințele PSD

PSD propune un set de 10 măsuri esențiale care ar trebui să fie cuprinse în programul de guvernare. Iată care sunt acestea:

1. GESTIONAREA PANDEMIEI prin testare extinsă și vaccinare. Reanalizarea restricțiilor și întărirea imediată a capacității de răspuns a sistemului sanitar: minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile. Stocuri de urgență suplimentate, resursă umană atrasă.

• parteneriat real între autorități și mediul socio-economic care să formeze împreună mecanismul național care duce la luarea deciziilor în privința controlului pandemiei.

• Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătății publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic și social, însoțite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul și instrumentele financiare de compensare a efectelor negative.

• Restabilirea încrederii în autorități prin aducerea urgentă în prima linie a specialiștilor din sănătate și respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esențială profesionalizarea funcțiilor publice cu atribuții în combaterea pandemiei și renunțarea la politrucii plasați în funcții publice doar pe baza apartenenței politice.

• Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei – bine delimitate temporal, nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcționarea sectoarelor vitale și mai ales a sistemului de sănătate.

• Susținerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă față de populație. Coerciția să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar și în funcție de zonele țării (rural-urban).

2. PLAFONAREA PREȚURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea prețurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021.

3. COMPENSAREA facturilor la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat și aplicabil cu celeritate.

4. Asigurarea SUBVENȚIEI LA GIGACALORIE la un nivel echilibrat, astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

5. Asigurarea prin toate mijloacele a posibilității desfășurării cursurilor în regim fizic – testare.

• Back-up pentru școlile care nu îndeplinesc condițiile de desfășurarea orelor cu prezență fizică în sistem de siguranță – operaționalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic și a celorlate on-line).

• Descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităților de învățământ la nivelul consiliului de administrație al școlii, cu avizul autorității de sănătate publică și consultarea tuturor factorilor implicați.

6. Aplicarea imediată a Legii 127/2019 cuindexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile.

7. Creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

8. Creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei și la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022.

Creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare.

Calendar pentru eliminarea discrepanțelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

9. Stabilirea și adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR și pregătirea proiectelor în regim de urgență.

10. Alocarea urgentă a sumelor necesare funcționării autorităților locale și pentru finalizarea investițiilor din fonduri europene până la final de an.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.