Subiecte la Concursul Cangurul Matematic pentru clasa a VI-a. Mai știi să rezolvi probleme cu bețe de chibrit?

concursul_cangurul_matematic
Concursul Cangurul Matematic se desfășoară în fiecare an în aproximativ 50 de țări

Concursul Cangurul Matematic se desfășoară în România în fiecare an, în timpul semestrului al II-lea. La clasele mici (I-III), competiția organizată de Fundația Sigma alături de Ministerul Educației poartă numele Concursul Cangurașul Matematician, iar la la clasele IV-XII ea se numește Concursul Internațional de Matematică Aplicată Cangurul.

Pentru a rezolva subiectele de la Cangurul Matematic, elevii trebuie să își folosească imaginația, creativitatea, logica și spiritul de observație. Deoarece timpul este foarte limitat, competiția testează și viteza de reacție a copiilor.

GreatNews vă prezintă astăzi câteva subiecte date de-a lungul timpului la Concursul Cangurul Matematic pentru clasele V-VI. Elevii au de rezolvat 30 de subiecte în 75 de minute, având la dispoziție câte două minute și jumătate pentru fiecare subiect.

subiecte_concursul_cangurul_matematic1. Hamsterul Fridolin a pornit spre „Ținutul Laptelui și Mierii”. Pentru a ajunge în acest ținut legendar el trebuie să traverseze un sistem de tunele în care sunt 16 alune așezate ca în imagine. Care este numărul maxim de alune pe care Fridolin le poate lua ca provizii, știind că nu are voie să treacă de două ori pe un același drum sau printr-o aceeași intersecție?

2. Data 01.03.05 (1 martie 2005) este prima din secolul XXI care conține trei numere impare consecutive în ordine crescătoare. Câte astfel de date, de forma zz.ll.aa (adică ziua.luna.anul) are secolul XXI?

A) 5;  B) 48; C) 16; D) 3; E) 36525

3. Mihai a marcat cu creta pe tablă cele trei vârfuri ale unui triunghi. Iulia ar vrea să mai adauge pe tablă încă un punct, astfel încât cele patru puncte să fie vârfurile unui paralelogram. Câte posibilități are Iulia de a poziționa acest punct?

A) 1;  B) 0;  C) 3;  D)  6;  E)  Depinde de poziționarea celor trei puncte alese de Mihai

4. La cursul de dans sunt 10 elevi. Instructoarea de dans are o cutie cu 80 de jeleuri din care servește fiecare fată de la curs cu același număr de jeleuri. La sfârșit, în cutie au mai rămas trei jeleuri. Câți băieți sunt la curs?

A) 1;  B) 10;  C) 3;  D) 5;  E) 7

5. O pisică are 7 pui colorați diferit: alb, negru, portocaliu, alb-negru, alb-portocaliu, negru-portocaliu, alb-portocaliu-negru. În câte moduri se pot alege patru pui, astfel încât oricare doi dintre ei să aibă cel puțin o culoare comună?

A) 0;  B) 3;  C)  4;  D) 35;  E) 7

subiecte_concursul_cangurul_matematic_006. Trebuie să acopăr podeaua bucătăriei, în formă pătrată, cu gresie albă și neagră (în imagine vezi două exemple de astfel de acoperiri). Plăcile de gresie trebuie așezate astfel încât în fiecare colț să fie câte o placă neagră, în jurul fiecărei plăci negre să fie numai plăci albe, iar numărul de plăci negre să fie cât mai mare posibil. Câte plăci albe sunt necesare, dacă se folosesc 25 de plăci negre?

A) 25;  B) 16;  C) 81;  D) 56;  E) 72

subiecte_concursul_cangurul_matematic_017. Daniel dorește să formeze un pătrat (cu suprafața acoperită în totalitate) utilizând numai piese de forma alăturată. Care este numărul minim de piese ce trebuie folosite (fără a le suprapune)?

A) 5;  B) 10;  C) 1;  D) 25;  E) 20

subiecte_concursul_cangurul_matematic_028. În dreptul fiecărui punct marcat cu roșu pe figură trebuie scris unul dintre numerele 1,2,3 sau 4, astfel încât orice segment (dintre cele trasate în figură) care unește două astfel de puncte să aibă în capete numere diferite. Trei numere sunt deja poziționate. De câte ori va apărea numărul 4 în final?

A) 1;  B) 0;  C) 4;  D) 5;  E) E imposibil să completăm figura astfel

9. Într-o lună sunt 5 sâmbete și 5 duminici, dar numai 4 zile de vineri și 4 zile de luni. În următoarea lună vor fi:

A) 5 zile de miercuri;  B) 5 zile de joi;  C) 5 zile de vineri;  D) 5 zile de sâmbătă;  E) 5 zile de duminică

10. Următoarea schemă, formată din săgeți și numere, continuă la infinit respectând aceeași regulă. Care va fi tipul de săgeți care vor uni numerele 2010, 2011 și 2012?

subiecte_concursul_cangurul_matematic_03

11. În dreptunghiul alăturat sunt patru triunghiuri dreptunghice identice. Care este aria totală a subiecte_concursul_cangurul_matematic_04celor patru triunghiuri?

A) 14 centimetri pătrați;  B) 52;  C) 840;  D) 56;  E) 60

12. Tony spune că Alex minte. Alex spune că Pelle minte. Pelle spune că Mark minte. Mark spune că Pelle minte. Câți băieți mint?

A) 0;  B) 1;  C) 2;  D) 3;  E) 4

13. La jocul „Ultimul câștigă” se folosesc șapte piese (două sunt deja așezate pe tablă, iar celelalte sunt prezentate mai jos). Regulile jocului sunt: se plasează pe tablă diverse piese; piesele puse pe tablă nu se pot suprapune și fiecare piesă subiecte_concursul_cangurul_matematic_05trebuie să acopere complet cinci pătrățele albe; câștigătorul este cel care suprapune ultima piesă, astfel încât să nu mai poată fi pusă niciuna dintre celelalte piese rămase. E rândul Alinei la mutare. Ce piesă trebuie să aleagă dintre cele 5 disponibile pentru a câștiga dintr-o mutare?

subiecte_concursul_cangurul_matematic_06

14. În figura alăturată, care a fost realizată din 18 bețe de chibrit, putem identifica 13 triunghiuri echilaterale (mai mari sau mai mici). Care este subiecte_concursul_cangurul_matematic_07numărul maxim de triunghiuri echilaterale care pot fi „distruse” prin înlăturarea unui singur băț de chibrit?

A) 1;  B) 2;  C)3;  D) 4;  E) 13

15.  Ana și Elena își aniversează astăzi ziua de naștere. Suma vârstelor lor este 19. întrebate ce vârste au, ele răspund: Ana: „Sunt cu 4 ani mai mică decât Elena”, Elena: „Sunt cu 5 ani mai mare decât Ana”. Din neatenție, una dintre ele a greșit. Câți ani are Elena?

A) 7;  B)  9;  C)  11,5;  D) 12;  E) 15

Aici poți să îți testezi perspicacitatea cu niște probleme de la Concursul Cangurul Matematic pentru clasa a VII-a.

Dacă ți-a făcut plăcere să rezolvi aceste subiecte de la Concursul Cangurul Matematic, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.