SUA susține că Rusia a strâns aproape 100% din trupe în poziție de atac și ar putea fi o invazie în următoarele 48 de ore

Rusia are aproape 100% din trupe într-o poziție pregătită de invazie, a declarat un înalt oficial american al apărării, citat de The Guardian și Reuters.

„Este cât se poate de pregătit. Am spus că în orice zi și este cu siguranță posibil ca astăzi să fie acea zi”, a declarat oficialul americal al apărării, însă fără a prezice că o invazie va avea loc miercuri.

Două convoiaie separate de echipamente militare fără însemne identificabile se îndreptau spre orașul Donețk, în estul Ucraine, pe drumuri diferite din direcția graniței cu Rusia, potrivit unui martor citat de Reuters.

Un convoi includea nouă tancuri și un vehicul de luptă al infanteriei, în timp ce celălalt era format din camioane și cisterne de combustibil.

Uniunea Europeană a transmis că va fi pregătită să lanseze un al doilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv controale la export, dacă trupele ruse trec dincolo de regiunile ucrainene deținute de separatiștii susținuți de ruși, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

„Rusia a decis să meargă la o escaladare majoră a acestui conflict prin recunoașterea independenței Republicilor Donețk și Luhansk și clarificând că nu este vorba de teritoriile controlate în prezent de așa-zisele republici, ci de întreg Donbasul, așa că ne confruntăm cu o escaladare majoră. (…)

Dacă există o nouă agresiune rusă și o incursiune mai departe pe teritoriul Ucrainei, suntem dispuși să ne intensificăm răspunsul și în ceea ce privește sancțiunile. (…)

Ar fi vorba despre sancțiuni economice în domeniul comerțului, de exemplu controale la export. UE lucrează la un pachet de sancțiuni de câteva săptămâni, așa că există modalități prin care putem acționa rapid și să intensificăm și mai mult sancțiunile și să facem acest lucru în cooperare cu Statele Unite, Marea Britanie și alte țări”, a spus Dombrovskis într-un interviu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.