Studiu: Risc de spitalizare redus cu 53% și de deces cu 91% în cazul infectării cu Omicron

FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com
FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com

Un studiu făcut în Statele Unite ale Americii, pe un număr de aproape 70.000 de persoane testate pozitiv cu SARS-CoV-2 arată că scad riscurile de spitalizare și deces în cazul tulpinei Omicron, față de Delta.

Mai exact, persoanele infectate cu Omicron au avut cu 53% mai puține riscuri de spitalizare, cu 74% mai mici de a ajunge la terapie intensivă și cu peste 90% mai reduse de deces în comparație cu varianta Delta.

Dintre cele mai mult de 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în acest studiu, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respiraţie artificială. Pentru comparaţie, 11 pacienţi dintre cei aproape 17.000 infectaţi cu Delta au trebuit conectaţi la un astfel de aparat.

Durata medie a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron și de aproape 5 zile în cazul infectărilor cu Delta. Analiza a fost realizată pe baza datelor înregistrate de sistemul spitalicesc de California al Kaiser Permanente, un consorțiu de îngrijire integrată, în luna decembrie, când ambele variante ale coronavirusului circulau.

Alte studii, făcute în Africa de Sud și Marea Britanie, arătau că Omicron are o rată mai mare re replicare în căile respiratorii, în nas și gât și nu în plămâni, ca în cazul Delta.

„Studiul a luat în calcul parametri importanţi precum vârsta, sexul, infectările anterioare cu SARS-CoV-2, statutul vaccinal şi comorbidităţile” a declarat miercuri directoarea CDC, Rochelle Walensky, citând pe larg din acest studiu într-o conferinţă de presă.

Rezultatele arată că varianta Omicron este ‘intrinsec mai puţin gravă’ decât Delta, nu doar că persoane care au fost imunizate (după o infectare anterioară sau printr-un vaccin) o contractează, explică studiul.

De altfel, chiar dacă studiul a constatat o eficacitate a vaccinurilor mai redusă contra infectărilor cu Omicron, s-a observat că protecţia a rămas considerabilă împotriva formelor grave de boală.

Cu toate acestea, Rochelle Walensky a subliniat că infecţiozitatea foarte ridicată a variantei Omicron duce în mod automat la un număr mare de spitalizări, punând sub presiune un sistem medical al cărui personal a fost deja supus la grea încercare în ultimii doi ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.