Studiu realizat în România: Care e cel mai eficient vaccin împotriva COVID

studiu eficiență vaccinare românia
Foto: Pagina de Facebook Ro Vaccinare

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) a publicat datele unui studiu realizat în România privind eficiența vaccinurilor anticoronavirus.

Cel mai eficient este vaccinul Moderna, cu o eficiență de 93,1%. Acesta este urmat de vaccinul Pfizer, care are o eficiență de 84,1%, și de Astra Zeneca (ce are o eficiență de 71,1%). Studiul a analizat eficiența, nu și reacții adverse vaccin.

CNCAV menționează că administrarea vaccinului Johnson&Johnson a debutat la data de 4 mai 2021, iar din acest motiv nu s-au acumulat suficiente date pentru perioada raportată (până la 31 mai 2021). Eficiența acestui tip de vaccin va fi evaluată în perioada următoare.

Întrucât riscul de evoluție severă a bolii variază în funcție de populația analizată, eficiența vaccinării împotriva infecției, a spitalizării, internării în ATI și a decesului în urma COVID-19 a fost calculată ajustat, în funcție de vârstă, sex și săptămâna testării.

CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate.

Setul de date analizat a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive și negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane unice, cu vârsta de peste 16 ani și cu istoric cunoscut de vaccinare împotriva COVID-19, și s-a efectuat în perioada februarie – mai 2021, atunci când varianta Alfa a virusului era dominantă în țara noastră.

Eficiența cumulată pentru toate tipurile de vaccin, calculată după 14 zile de la efectuarea dozei 2, este următoarea:

– eficiența împotriva infecției: 84,4%
– eficiența împotriva spitalizării: 91,8%
– eficiența împotriva internării în ATI: 92,8%
– eficienta împotriva decesului: 95,1%

Studiul mai arată că, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 a redus:

– de peste 5 ori riscul de infecție;
– de peste 10 ori riscul de spitalizare;
– de aproape 14 ori riscul de internare în ATI;
– de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.

O altă concluzie observată a fost că protecția împotriva spitalizării, internării în ATI și a decesului, este de peste 50% încă de la administrarea dozei 1, la minimum 14 zile de la efectuarea acesteia.

Beneficiile maximale se obțin după 14 zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare, ceea ce subliniază importanța administrării dozei 2.