Studiu. Locurile în care s-a răspândit cel mai mult coronavirusul

restaurant
Foto: Free-Photos / pixabay.com

O echipă de cercetători formată din oameni de știință de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago și Centrul de Cercetări Cambridge a analizat legătura dintre transmiterea coronavirusului și activitățile pe care le-au desfășurat americanii. Cercetătorii au folosit foarte multe date anonimizate din timpul primului val al pandemiei.

Mai exact, studiul, care a fost publicat în revista Nature, a analizat circulația a 98 de milioane de oameni din zece orașe americane, stabilind locurile cu cel mai mare risc de deveni focare de coronavirus. Acestea sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele.

Cercetarea s-a bazat pe activitățile americanilor, analizate conform datelor anonimizate de pe telefoanele mobile, timp de două luni. Oamenii de știință au folosit apoi informațiile pentru a dezvolta modele de răspândire a infecţiilor şi le-au comparat cu datele reale despre răspândirea virusului.

Potrivit cercetătorilor, prin limitarea prezenței în restarante la 20% din capacitatea lor maximă, infecțiile ar fi reduse cu peste 80%. Studiul ar putea oferi informații utile cu privire la activitățile care duc la creșterea numărului de infecții și ar putea stabili ce activități să rămână închise și care să fie deschise, pentru a reduce și daunele care sunt aduse economiilor la nivel global.

La acest moment, numărul total de cazuri de infecții cu Covid-19 a ajuns la 52.481.018, din care 1.290.476 sunt decese, iar 36.706.973 sunt pacienți vindecați, potrivit datelor actualizate pe platforma worldometers.info.

SUA au anunțat un nou record de 136.000 de cazuri înregistrate într-o singură zi. În același timp, a fost raportat cel mai mare număr de decese din mai și până acum: 1.984 de oameni și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.