Studiu. Infectarea cu coronavirus prin atingerea suprafețelor contaminate este redusă

FOTO: dimitrisvetsikas1969/Pixabay.com
FOTO: dimitrisvetsikas1969/Pixabay.com

Oamenii de știință de la Institutul Federal Elvețian de Știință și Tehnologie Acvatică (Eawag), Imperial College Londra și Tufts University din Statele Unite ale Americii au făcut un studiu care concluzionează că riscul de infectare cu coronavirus prin atingerea suprafețelor contaminate este foarte redus, „mai mic de 5 la 10.000”, însă nu trebuie ignorat.

Un prim studiu, realizat în perioada aprilie – iunie 2020, în Boston (SUA), a avut în vedere analizeare a 350 de eșantioane prelevate de pe suprafețe frecvent atinse în viața de zi cu zi, cum ar fi mânerele ușilor de la intrarea în sedii de companii, tastaturile bancomatelor sau pompele de benzină.

Cercetarea arată că 29 dintre aceste suprafeţe (circa 8%) prezentau urme ale noului coronavirus, însă concentraţiile virusului erau „atât de reduse încât riscul de infectare prin atingerea unei suprafeţe contaminate a fost estimat a fi scăzut” – „mai mic de 5 la 10.000”.

Oamenii de știință au concluzionat că suprafețele atinse frecvent joacă, cel mai probabil, un rol minim în transmiterea comunitară a virusului.

Cercetătorii au precizat totuşi că situaţia ar putea fi diferită, iar riscul de transmitere prin atingerea butoanelor, a tastelor sau a mânerelor ar putea deveni în unele situaţii deloc neglijabil.

„Ţinând cont de zecile de obiecte atinse în fiecare oră, riscul unei persoane de a se infecta va creşte, desigur, dacă o mulţime de oameni sunt purtători ai virusului – deşi riscul de transmitere prin alte căi ar creşte, de asemenea, în special dacă distanţarea socială nu este respectată, sau în spaţii aglomerate”, a precizat Timothy Julian din cadrul departamentului de microbiologia mediului de la Eawag.

Conform unuia dintre studii, precauţia şi adoptarea unor măsuri de prevenţie, cum ar fi dezinfectarea mâinilor, sunt în continuare necesare. Potrivit concluziilor, dezinfectarea suprafeţelor s-a dovedit mai puţin eficientă decât dezinfectarea mâinilor, care „reduce substanţial riscurile de infectare”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.