STUDIU: Efectele COVID asupra creierului rămân ridicate și după 2 ani

FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com
FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com

O parte din cei care au trecut prin infecția cu coronavirus rămân cu un risc mare de tulburări psihice, demență și afecțiuni similare timp de cel puțin doi ani, potrivit unui studiu de amploare.

Anxietatea și depresia apar mai frecvent după Covid decât după alte infecții respiratorii, dar riscul dispare de obicei în două luni, au constatat cercetătorii de la Universitatea Oxford. În schimb, deficitele cognitive cunoscute colocvial sub numele de „ceață cerebrală”, epilepsia, convulsiile și alte tulburări mintale și de sănătate a creierului pe termen mai lung au rămas ridicate 24 de luni mai târziu, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Lancet Psychiatry.

Constatările, bazate pe dosarele a peste 1,25 milioane de pacienți, se adaugă la dovezile privind potențialul virusului de a provoca daune profunde sistemului nervos central și de a accentua povara globală a demenței – care a costat aproximativ 1,3 trilioane de dolari în anul în care a început pandemia. Cercetătorii de la Oxford au arătat în martie că până și un caz ușor este asociat cu o contracție a creierului echivalentă cu până la un deceniu de îmbătrânire normală.

„Rezultatele au implicații importante pentru pacienți și pentru serviciile de sănătate, deoarece sugerează că noile cazuri de afecțiuni neurologice legate de infecția cu Covid-19 sunt susceptibile să apară pentru o perioadă considerabilă de timp după ce pandemia a dispărut”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie și autorul principal al studiului, într-un comunicat.

Lucrarea evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru și ce se poate face pentru a preveni și trata aceste afecțiuni, a mai spus el.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.