Studiu. Doar cei foarte bătrâni și bolnavi mor de COVID dacă sunt vaccinați

spital medic deces pacient bolnav
Foto: 12019 / pixabay.com

În general, doar cei foarte bătrâni și bolnavi mor de COVID dacă sunt vaccinați, arată un studiu din Italia, relatează Reuters.

Dacă nu sunt foarte în vârstă și nu au deja foarte multe boli înainte de a lua virusul, persoanele vaccinate împotriva COVID prezintă un risc foarte scăzut de a muri din cauza SARS-CoV-2.

Studiul care a ajuns la această concluzie a fost realizat de Institutul Național de Sănătate din Italia. Potrivit cercetării, vârsta medie a persoanelor care au murit de COVID, în ciuda faptului că au fost vaccinate, este de 85 de ani. De asemenea, ele aveau, în medie, alte 5 boli.

În cazul persoanelor nevaccinate decedate, vârsta medie este de 78 de ani. Acestea aveau, în medie, alte 4 boli înainte de a contracta virusul.

Printre bolile mai întâlnite în cazul pacienților vaccinați se numără problemele cardiace, demența și cancerul.

Analiza s-a desfășurat în perioada 1 februarie 2021 – 5 octombrie 2021 și a presupus studierea datelor medicale de la 671 de persoane nevaccinate decedate și de la 171 de persoane vaccinate care au murit.

În perioada studiată, în Italia s-au înregistrat 38.096 de decese cauzate de COVID. Dintre acestea, 33.620 s-au înregistrat la persoane nevaccinate. 2.130 primiseră o singură doză sau se infectaseră la scurt timp după inoculare, înainte ca anticorpii să aibă timp să se formeze, și doar 1.440 fuseseră vaccinate complet.

În octombrie, Italia a atins un prag de vaccinare a populației eligibile (de peste 12 ani) de 80%. De la 15 octombrie, certificatul sanitar este obligatoriu la locul de muncă în această țară, atât la stat, cât și la privat.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.