Știrile negative provoacă boli psihice


violenta_in_televiziune
Foto: Jim Gordon Wikimedia Commons

Știrile televizate în care se arată evenimente neplăcute şi înfricoşătoare au pe termen lung efecte adverse asupra stării psihice a unei persoane, arată un studiu al unei echipe de cercetători de la Universitatea din California (Irvine), potrivit agerpres.ro.

Difuzarea repetată a unor scene de violenţă în contextul unor atacuri teroriste, precum şi a scenelor sângeroase din zonele de conflict creşte procentul de boli psihice în rândul telespectatorilor.
 
Conducătorul echipei de cercetători, Roxane Cohen Silver, a semnalat că ştirile negative pot provoca o traumă colectivă în rândul populaţiei. „Este important să cunoaştem ce se întâmplă în lume. Nu pledez pentru introducerea cenzurii, dar trebuie înţeles care sunt consecinţele expunerii constante la imagini capabile să provoace frică”, a explicat cercetătoarea, potrivit sursei citate.

În cadrul acestui studiu au fost incluse şi rezultatele unui sondaj în rândul a peste 1.000 de persoane înainte şi după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, precum şi în debutul intervenţiei anglo-americane în 2003 în Irak. Experţii au evaluat atât răspunsul la stres, cât şi impactul mass-media.

A rezultat că persoanele care au vizionat mai mult de patru ore pe zi reportaje despre atentate teroriste şi război aveau mai multe simptome de stres acut şi stres post-traumatic.