Știai că poți fi dependent de trackerul tău de fitness?

Ceasurile inteligente și trackerele de fitness au devenit dispozitive din ce în ce mai populare în ultimii ani. Aceste instrumente la îndemână vă pot urmări pașii zilnici, ritmul cardiac, somnul și multe altele. Pot fi un mod convenabil și chiar distractiv de a rămâne motivat, de a-ți atinge obiectivele de exerciții fizice și de a-ți provoca prietenii la un antrenament intens. Deși sunt orientate către încurajarea unui stil de viață sănătos, unii experți se tem că aceste dispozitive, cum ar fi un tracker sau o brățară de fitness, ar putea contribui la comportamente care creează dependență și chiar la dependența de exerciții fizice.

Îți verifici numărul de pași pe brățara de fitness ori de câte ori ești plecat prin oraș? Sau te plimbi prin casă în fiecare seară pentru a-ți depăși obiectivul tău zilnic? Sau poate urci pe scări mai mult sau obișnuiești să parchezi mai departe de destinație, doar pentru a îți putea crește ritmul cardiac. Aceste tipuri de comportamente înseamnă că probabil beneficiezi de ceasul sau brățara de fitness. Îți crește nivelul de activitate în fiecare zi în moduri mici care sunt bune pentru sănătatea ta.

Sau te trezești că îți verifici obsesiv pașii și ritmul cardiac toată ziua? Îți stabilești obiective zilnice din ce în ce mai nerealiste care implică antrenament pentru sesiuni lungi sau chiar mai multe sesiuni în fiecare zi? Dacă te implici în astfel de comportamente, ar putea fi un semn că ești dependent de trackerul tău de fitness.

Există câteva semne că obsesia ta pentru o brățară de fitness ar putea fi problematică:

  • Continui să crești durata antrenamentelor, deoarece trackerul te face să simți că trebuie să faci mai mult
  • Neglijezi prietenii și responsabilitățile, astfel încât să ai mai mult timp pentru antrenamente
  • Te simți anxios, iritabil sau supărat atunci când nu îți poți folosi dispozitivul de fitness
  • Simți că nu ai control asupra comportamentului tău; Îți folosești dispozitivul mai mult decât ai intenționat sau te antrenezi mai mult decât ai planificat
  • Dispozitivul de fitness îți consumă mult timp, interferează cu alte activități sau te face să te retrageți de la alte lucruri care îți plac
  • Continui să îți folosești dispozitivul în mod excesiv, chiar dacă aceste comportamente te supără sau știi că sunt nesănătoase
  • Te simțiți foarte supărat sau chiar rușinat atunci când nu îți atingi obiectivul de activitate zilnică

Există o serie de motive pentru care atingerea unui număr de pași zilnic (adesea 10.000 pe zi) poate fi atât de atrăgătoare.

  • Este un obiectiv foarte tangibil, concret, iar purtarea unui dispozitiv care îți spune cât de departe ai ajuns și cât de departe trebuie să mergi poate fi foarte motivant.
  • Având un obiectiv zilnic de pași, acest lucru îți poate oferi impulsul de a te deplasa mai mult în timpul zilei, ceea ce te poate ajuta să faci alegeri mai bune, cum ar fi parcarea mai departe de destinație sau urcarea scărilor.
  • Te poate face să simți că iei măsuri concrete pentru atingerea obiectivelor de fitness. Dispozitivul inteligent nu numai că îți spune câți pași ai parcurs, dar îți permite și să te uiți înapoi la istoricul tău și să îți revizuiești vizual activitatea zilnică.
  • Urmărirea pașilor te poate ajuta, de asemenea, să îți valorifici natura competitivă pentru a atinge un obiectiv sănătos. Fie că încerci doar să-ți bati propriul record personal sau faci provocări zilnice cu prietenii tăi, a avea o mică competiție amicală te poate ajuta să te miști mai mult.
  • Desigur, această obsesie a numărului de pași poate fi, de asemenea, problematică. Eșecul în îndeplinirea obiectivului tău zilnic poate fi demotivant. În loc să te concentrezi pe progresul tău, s-ar putea să te blochezi pe deficiențe.

O altă problemă este că s-ar putea să te trezești că acorzi multă atenție unui număr arbitrar, mai degrabă decât să te concentrezi intuitiv asupra felului în care se simte corpul tău. Forma, efortul și intensitatea joacă toate un rol important în eficacitatea antrenamentului și în prevenirea accidentărilor – niciuna dintre acestea nu poate fi surprinsă  pe deplin de o bratara de fitness. Acordarea atenției ritmului cardiac poate fi utilă, dar tot nu transmite ceea ce simți cu adevărat.