Motivul ce l-a determinat pe atacatorul din Las Vegas să comită un masacru rămâne un mister

stephen paddock
Fotografia lui Stephen Paddock din permisul său de conducere

Stephen Paddock, bărbatul în vârstă de 64 de ani care a comis cel mai grav atac armat din istoria Statelor Unite, este decris de cei care l-au cunoscut drept un om „bun” și „liniștit”, îngreunând și mai mult misiunea autorităților care încearcă să înțeleagă ce anume l-a determinat pe acest pensionar bogat să omoare 58 de oameni, iar apoi să se sinucidă.

Potrivit poliției, Stephen Paddock a strâns de-a lungul anilor un adevărat arsenal, relatează „The Independent”. Autoritățile îl descriu drept un om „tulburat și periculos”.

Sute de polițiști au încercat să îi facă profilul pensionarului de 64 de ani care trăia într-un cartier bogat din Mesquite, Nevada. De profesie contabil, Stephen Paddock deținea mai multe proprietăți, era milionar în dolari și îi plăceau foarte mult jocurile de noroc, fiind un client fidel al cazinourilor din Las Vegas.

Totuși, nimic din toate aceste aspecte nu explică de ce anume Paddock s-a transformat într-un criminal.

Acum, poliția este de părere că bărbatul a premeditat masacrul. Stephen Paddock a organizat minuțios atacul armat: s-a cazat cu mai multe zile înainte în camera de hotel de la Mandalay Bay, a adus cu el 10 geamantane pline cu arme și muniție și chiar a instalat o cameră de supraveghere pe holul hotelului pentru a ști când anume se apropie cineva de camera sa.

Pe de altă parte însă, persoanele cele mai apropiate de Stephen Paddock s-au arătat șocate de gestul său, declarând în fața polițiștilor că nimic din comportamentul bărbatului nu trăda intenții criminale. În plus, până la momentul atacului, Paddock nu comisese niciodată o infracțiune.

Stephen Paddock atac armat las vegas
Stephen Paddock. Foto: Facebook

În schimb, tatăl său, Benjamin Hoskins Paddock, a jefuit mai multe bănci în anii ’50-’60, a evadat din închisoare și s-a aflat mai mult timp pe lista FBI a celor mai căutați infractori.

Marilou Danley, iubita lui Stephen, căreia bărbatul i-a transferat 100.000 de euro înainte de atacul armat, l-a descris drept un om „bun, blând și liniștit”.

Danley, care se afla în Filipine în momentul atacului, le-a povestit polițiștilor că Paddock a fost cel care i-a sugerat excursia, îndemnând-o să îți viziteze familia. Ajunsă în Filipine, femeia a constatat că Paddock i-a transferat 100.000 de dolari, spunându-i să cumpere o casă pentru ea și familia sa. Danley s-a speriat la gândul că bărbatul vrea să se despartă de ea, însă nu s-a gândit nicio clipă că acesta avea de gând să comită un atac sângeros asupra unor oameni nevinovați.

Nici fratele său, Eric Paddock, nu le-a fost de mare ajutor polițiștilor. „Era un tip retras. Din acest motiv nu puteți să găsiți nicio informație despre el”, a spus Eric.

Ce este clar însă e că ani de zile Stephen Paddock a strâns arme de foc, inclusiv arme de asalt și explozibil. În afară de cele 23 de arme din camera de hotel, poliția a găsit alte 19 arme în locuința lui din Nevada, precum și mii de gloanțe și explozibil Tannerite.

„Avem profilul unui om tulburat și periculos. Ce știm e că Stephen Paddock a petrecut decenii achiziționând arme și muniție, ducând totodată o viață secretă, iar o mare parte din ea nu va fi înțeleasă niciodată”, a declarat șeriful Joseph Lombardo.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.