Statuie uriașă, descoperită întâmplător la baza unor blocuri

statuie buddha
Sursa: Captură YouTube Oriental Image

Timp de ani de zile, locuitorii dintr-un cartier din orașul Chongqing, din sud-vestul Chinei, au trecut pe lângă două blocuri construite pe un deal abrupt fără să știe ce se afla sub pământ: o sculptură religioasă uriașă tăiată în piatră, relatează CNN.

Statuia impunătoare are aproape 10 metri înălțime și a fost descoperită în timpul unor lucrări de renovare ale complexului rezidențial, a anunțat guvernul districtual. Ea fusese acoperită în tot acest timp de un strat gros de vegetație.

De la descoperirea sa accidentală, fotografii cu misterioasa statuie fără cap – denumită „Buddha” de internauți – au devenit virale pe rețelele de socializare din China.

Statuia reprezintă o persoană așezată, cu brațele puse în poală. În mâini pare să țină o piatră rotundă. De asemenea, sunt vizibile detalii de îmbrăcăminte.

Se pare că statuia nu este chiar atât de veche, fiind construită în perioada republicană a Chinei (1912-1949). Ulterior, sculptura a fost neglijată, iar până la urmă uitată complet.

Potrivit autorităților, capul statuii ar fi fost distrus în anii ’50, iar blocurile din jur au fost construite în anii ’80.

Experții invitați să studieze statuia au spus că nu este de origine budistă, fiind mai degrabă legată de credințele populare.

Faptul că statuia a putut să fie uitată și ascunsă de vegetație atât de rapid este, probabil, o consecință a dezvoltării rapide a orașului Chongqing, mai notează CNN. În ultimele decenii au fost construite numeroase clădiri pentru populația tot mai numeroasă. Din cauza terenului accidentat de aici, multe locuințe sunt construite pe dealuri.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.